FONT SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót. Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! A síkvidéki magyar szőlő- és gyümölcsültetvények régen látott, nagy téli fagykárt szenvedtek 2001-2002 telén. Amíg mi a választásokkal voltunk elfoglalva, április 6-a, 7-e, 8-a reggelére az évszakhoz képest abszolút nem jellemző, helyenként mínusz 10 Celsius-fok alá süllyedő hőmérsékletet mértek. A gyümölcsösök többsége teljes virágzásban volt, a szőlők már néhol kibontakozott rügy- és kisleveles állapotúak voltak. Az ötven éve nem tapasztalt országos tavaszi fagy után lehangoló állapotot mutattak az ültetvények április 8-a reggelén. Na persze voltak, akik másért is szomorúak voltak ezen a hétfő reggelen. Egyes gyümölcs- és szőlőfajták százszázalékos kárt szenvedtek, de döntő többségük 40-80 százalékosat. Közismert, hogy a tavalyi év nem volt a legkedvezőbb a gyümölcstermelőknek, a szőlészetben pedig a túltermelés régen látott alacsony árakat eredményezett, aminek következtében még ma sem állt helyre az ilyenkor szokásos borár.
Az ültetvényeket azonban ugyanúgy gondozni kell, mintha teljes termésűek lennének, a gazda sajnos most is csapdába került. Ha nem műveli az ültetvényt a szokásos 300-500 ezer forint/hektár költséggel, akkor jövőre ugyanúgy legyengül az ültetvény, és ha a természet meg is engedné, mégsem lesz termés. Ha pedig a szokásos költségráfordítással becsületesen szeretné gondozni az ültetvényét, várhatóan nyárra, őszre kiürül a családi kassza, és jövőre lenullázott pénzügyi állapotban kell folytatnia az egész éves munkát.
A polgári kormány a helyzetet helyesen értékelve azonnal meghozta a döntéseit, amelyek célja a gazdákat ért kárenyhítés volt. Elrendelte, hogy áprilisban a gyümölcsösöket, májusban a szőlőket ért fagykár nagyságát regisztrálják a falugazdászok, illetve a hegybírók, előlegként pedig 30 ezer forint/hektár kárenyhítést indítványozott, amelyre június-júliusi kifizetést irányozott elő.
Kérdezem a miniszter urat, hogy hogyan tervezi folytatni a polgári kormány által megkezdett kárenyhítést. Mikor kerülhet sor az előlegek kifizetésére? Milyen összegben gondolkodnak egy hektárra vetítve százszázalékos fagykár esetén? Sikerült-e megtalálni az ön által többször megígért fagykáralapra a fedezetet?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem