DR. NÉMETH IMRE

Teljes szövegű keresés

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az ön által említett helyzet, a fagykárok mértéke valóban lehangoló, és súlyos próbatétel elé állítja egyes térségekben a szőlő- és gyümölcstermelőket. De az átadás-átvétel kapcsán megismerve a minisztérium költségvetési helyzetét, egyértelműen kijelenthetem, hogy a tárca is súlyos próbatétel előtt áll, hiszen az idei évre rendelkezésre álló költségvetési forrásainak 80 százaléka már le van kötve.
Emlékeztetem a képviselő urat a kétéves költségvetés kapcsán benyújtott egyik módosító indítványunkra, amely évi 10 milliárd forint elkülönítését kérte katasztrófaalap céljára. Ezen indítványunkat - ha nem csal az emlékezetem - sem ön, sem az akkori kormánypárti frakciók nem támogatták. Ennek ellenére szeretném megnyugtatni, hogy a kárenyhítés meg fog történni. A kárt szenvedett gazdákat nem fogjuk magukra hagyni. A téli, valamint az áprilisi fagyok által okozott tényleges károk felmérése akkor történhet meg, amikor a termés betakarításra kerül. A károk mértékét nyilvánvalóan a megmaradt termés értékesítési árai is jelentősen befolyásolják.
A választási kampány időszakának köszönhetően ez esetben a kormány valóban határozatot fogadott el, amely az 50 százaléknál nagyobb kárt szenvedett termelők részére előleg folyósítását írta elő 30 ezer forint/hektár nagyságrendben, amelynek a becsült költségvetési forrásigénye 3 milliárd forint.
Sajnálatos, hogy a megelőző évben sem a gyümölcsösöket ért fagykárok, sem pedig a Nyugat-Magyarországot sújtó aszálykárok enyhítésére egyetlen fillért sem talált az Orbán-kormány. Az előleghez szükséges 3 milliárd forintos összeget a minisztériumnak belső átcsoportosításból kell biztosítani.
A végrehajtási rendelet tervezete elkészült, ennek tárcaközi egyeztetése folyamatban van. E rendelet megjelenése után nyújthatják be a károsultak a rendelet mellékletét képező igénylőlapon a kárigényüket a megyei földművelésügyi hivatalokhoz. Az előlegek ezt követően kifizetésre kerülnek várhatóan e hónap második felében, illetve a jövő hónapban. A kárbejelentés alapján a tényleges károk a falugazdászok által igazolt adatok összesítése után állapíthatók meg. Ez alapján előterjesztést fogok készíttetni a második ütemű kárenyhítésre is.
A részleges és a százszázalékos kárt szenvedett termelők egy hektárra vetített végleges kártérítési összegét is kérdezte a képviselő úr. Ennek mértékét a felhasználható összeg arányos és igazságos visszaosztása fogja meghatározni. Mivel ennek fedezete belső átcsoportosítással már nem teremthető elő, így a kormány méltányos döntését én nem tudom megelőlegezni.
Arra törekszünk, hogy a kárenyhítés mértéke akkora legyen, hogy átsegítse a termelőket ezen a krízishelyzeten. Az az érdekünk, hogy folytatni tudják gazdasági tevékenységüket. Természetesen ezen túl az adósságrendezésnél is igyekszünk figyelembe venni ezt a szempontot, amelyet az év végén fogunk megvalósítani.
Kérem válaszom szíves elfogadását. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem