FILLÓ PÁL

Teljes szövegű keresés

FILLÓ PÁL
FILLÓ PÁL (MSZP): Elnök Úr! Igen tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt években, főleg a választási kampányhoz közeledve, egyre gyakrabban hallhattunk a polgári kormányzat részéről hangzatos győzelmi jelentéseket hazánk munkaerőpiacának állapotáról, a munkanélküliség folyamatos és látványos csökkenéséről, a megindult kedvező folyamatokról.
Ehhez képest a valóság az, hogy az előző kormányzat csökkentette a munkanélküliség ellátási idejét, anélkül, hogy a munkavállalói járulékokat is csökkentette volna, másrészt pedig adminisztratív eszközökkel is kiszorította a munkanélküli-nyilvántartásból a munka nélkül tengődő dolgozó tömegeket. Ennek tudatában aggasztó fejlemény, hogy az elmúlt év eleje óta, a munkaügyi statisztikák szigorúnak nem nevezhető számbavétele szerint is, megtorpant a munkanélküliség csökkenése, ezzel párhuzamosan csökkent a foglalkoztatási szint. Ma hozzávetőlegesen 80 ezerrel kevesebb foglalkoztatott van jelen a munkaerőpiacon, mint egy évvel korábban.
Tisztelt Ház! Az előző kormányzat ígéretei között szerepelt az elmaradott térségek felzárkóztatása is. Ehhez képest a különbségek az elmúlt évek során csak egyre nőttek. Ott, ahol jó volt a helyzet, ott javult, ott, ahol rossz, ott tovább romlott, sőt már-már elviselhetetlenné vált a helyzet. Egyes megyék esetében nemritkán három-négyszeres különbségek is vannak a munkanélküliségi ráta, illetve a foglalkoztatási szint tekintetében.
Ezért kérdezem a tisztelt miniszter úrtól, milyen eszközökkel kívánja az új kormány a kedvezőtlen irányt vett munkaerő-piaci folyamatokat megfordítani, hogyan kívánják a foglalkoztatottak számát növelni, és mit kívánnak tenni a hátrányos helyzetű térségekben meglévő foglalkoztatási feszültségek feloldásáért.
Várom a miniszter úr válaszát. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem