DR. CSEHÁK JUDIT

Teljes szövegű keresés

DR. CSEHÁK JUDIT
DR. CSEHÁK JUDIT egészségügyi, szociális és családügyi miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Asszony! A 2001-2002. évi költségvetésről szóló 2000. évi LXXXIII. törvény a Szociális és Családügyi Minisztérium fejezeti kezelésű előirányzataként a 2002. évben a nyugdíjasok és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők egyszeri segélyezésére 435 millió forintot biztosított. Ennek az előirányzatnak kellett volna fedezetet biztosítania a rendkívüli élethelyzetbe került emberek egyszeri szociális segélyére. A támogatás megállapítása pedig a szociális és családügyi miniszter méltányossági jogkörébe került 2001. január 1-jétől. Ezzel az intézkedéssel az Orbán-kormány, a méltányossági nyugdíjemelés és az egyszeri szociális segélyezés rendszerének megváltoztatásával évtizedes múltra visszatekintő, a nyugdíj-biztosítási szervek által közmegelégedéssel végzett feladat centralizálásáról döntött, és egyidejűleg megszüntette a méltányossági alapon történő nyugdíjemelés decentralizált lehetőségét is.
Az eltelt másfél év azt bizonyította, hogy a segélyügyek centralizált, minisztériumi intézéséről szóló döntés elhibázott volt, a feladatellátás ügymenetét súlyosan nehezítette, illetve lelassította, ugyanakkor olyan embereket kényszerített segélykérelem benyújtására, akiket ettől nyugdíjuk méltányos emelése megkímélhetett volna.
A rendelkezésemre bocsátott adatok alapján a 2002. május 28-ig beérkezett kérelmek száma 48 418, és az előző évről áthozott, elbírálatlan kérelmek száma 32 482 volt. Május 28-ig elbíráltak 42 612 kérelmet, és ebből 35 080 esetben született pozitív döntés. A kormányváltásig összesen 412,9 millió forintot utaltak ki az összesen 435 millió forintos keretből. Egyértelműen megállapítható tehát, hogy a segély előirányzata majdnem elfogyott, nem időarányosan történt, és az elbírálásra váró 38 288 kérelemre - amelyek jó része még feldolgozatlan - és a további, várhatóan 30-35 ezer beérkező kérelemre mindössze 22,1 millió forint maradt. Az eddig megállapított összegek alapulvételével ma mindössze 2 ezer segélykérelem teljesítésére van fedezet.
Tudatában vagyunk annak a ténynek, hogy a nyugdíjasok közül nagy számban kerülnek rendkívül nehéz élethelyzetbe, és szorulnak a társadalom segítségére. Ez év során a segélykeret szinte teljes összegben történő felhasználása miatt segítésük csak pótlólagos forrással biztosítható, és keressük ennek a lehetőségét. Nem találtam azonban az átvett anyagokban utalást arra, hogy elődöm intézkedéseket kezdeményezett volna a pótlólagos források megteremtése érdekében. A többletforrás iránti szükséglet már az elmúlt év vége felé jól látható volt, de hangsúlyozom, érdemi intézkedés nyomára eddig nem leltem.
Távol áll tőlünk, hogy bárkinek a kérelmét visszautasítsuk, ezért többletforrásokat szeretnénk teremteni mind a költségvetés módosításánál, mind pedig a tárcán belüli források átcsoportosításával. Támogatni kívánjuk a kormány részéről azt az önálló képviselői indítványt is, amely a korábbi, bevált, decentralizált, méltányossági nyugdíjemelési és segélyezési rendszer visszaállítását indítványozza. Bízom abban, hogy mindezzel megnyugtató módon meg fogjuk tudni oldani mind a beérkezett kérelmek, mind pedig az ezután érkező kérelmek elintézését.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem