DR. GÓGL ÁRPÁD

Teljes szövegű keresés

DR. GÓGL ÁRPÁD
DR. GÓGL ÁRPÁD (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Azt hiszem, az indíttatásom érthető, mert az előéletben - már ami az egészség értékké válását, az egészség társadalmasítását érinti - valami szerepem nyilvánvalóan volt. Kuncze Gábor képviselőtársam azt mondta, hogy három évig nem jutott eszébe egy kormányzatnak ezzel foglalkozni. Nos, ez hosszabb idő volt, mert ezen a területen négy évig nem történt semmi. Surján képviselőtársam említette az 1994-es határozatot, ezt legközelebb az követte, amikor a Fidesz vezette polgári kormány megrendelt egy társadalmi felmérést, Magyarországon az elsőt, amely felmérte a társadalom egészség iránti igényét, elvárását, és erre építve - figyelembe véve a WHO meg az Európai Unió ajánlását, valamint a nagyon magas szintű magyarországi egészségpolitikai, egészségtudományi alapadatokat - valamikor 1999-ben, 2000-ben a Tudományos Akadémián vitát folytatott le, egy több mint százoldalas tanulmányt tett le, amely később, zanzásított formában programként elindult. Ennyi volt az alvás ideje, és az alvásidő alatt született programot - amely teljesen konform az Unióval - még költség-hozzárendeléssel is a magyar politikai élet, a magyar tudományos élet rendelkezésére bocsátottuk. Tehát van bázis, amire építeni lehet, amire fel lehet rakni egy programot, s kétségtelenül igazuk van az SZDSZ-es képviselőknek abban, hogy határidővel és költségekkel.
Két elemhez szeretnék valamit hozzáfűzni. Egyrészt ahhoz, amit Selmeczi Gabriella említett, a mozgásszervi kórformákhoz. Többen említették, hogy itt élettartamról és életminőségről van szó. Az élettartamot meghatározó szervrendszeri betegségek a szív-érrendszeri betegségek és a daganatos betegségek. Az életminőséget a betegségek közül megelőzhető módon leginkább a mozgásszervi betegségek tudják dokumentálni, és ez az a terület, ahol leginkább tetten érhető ennek a körnek a teljessége, hiszen itt már a gyerekkori gerincferdülés genetikai, a XXI. század megelőzéstudományának a lehetősége szerepel, itt már szerepel a szűrés egy korszerű formája, a csontritkulás szűrése. Ezt azért is ajánlom figyelembe, mert úgy emlékszem, hogy a mostani kormány programjában mintha szerepelt volna a csontritkulás gyógyszereinek a kitüntetett támogatása és ennek a csoportnak a segítése, tehát példát tudna adni abban a kormány, hogy hogyan támogatja ezt a csoportot. Tulajdonképpen a kezelés konzervatív módjának a fejlesztésében esetleg korrigálni lehet a régi csomagban kivett gyógyfürdői kezelések támogatottságát, az életvitelnek, a mozgáshoz való jognak és lehetőségnek pedig az építési kultúránkban lehetne lehetőséget adni. Így látom én okszerűnek azt, hogy a mozgásszervi szervcsoport a szív-érrendszer mellett megjelenjen.
Egy másik eleme is van annak a régi programnak, amit figyelembe ajánlok, ez viszont össztársadalmi, politikailag is nagy súlyú kérdés, mégpedig a romakérdés és a romák egészségügyi kérdésének a külön vizsgálata és módszertani megközelítése. Úgy gondolom, egy XXI. századi program határozat szintjén is - a megvalósulás szintjén pedig különösen - nem lehet teljes egy kiegészítő romaprogram nélkül. Ami az előéletet érinti: Kuncze képviselőtársam - s egy másik képviselőtársam is - még egy elemet említett, nevezetesen, nem egészen világos, hogy miért is állunk így Magyarországon élettartam vonatkozásában, miért ilyen rossz az egyes ember egészsége, és miért ilyen a társadalom egészségi állapota.
Van társadalmi, természeti, munka- és lakókörnyezetünk. Társadalmi környezetünk, politikai életünk feszültségei adnak annyi frusztrációt, amiből következik a rövidebb élettartamunk. A természeti környezetünket ért csapások sorát lehet észlelni, és bízom benne, hogy az új környezetvédelmi politika előrelépést fog jelenteni. A lakókörnyezettel kapcsolatban saját választókörzetem egyik eredményét szeretném felhozni: egy háromszáz lakóházat, lakóépületet tartalmazó teleptől három méterre megy át egy tervezett és engedélyezett kamionforgalmi útvonal. Valahogy ilyen szempontokat veszünk figyelembe a mindennapi életben vagy hagyunk figyelmen kívül.
Mind a négy elemet tartalmazó egészségpolitikusunk volt a harmincas években Johann Béla. A módosításként beterjesztett javaslatunk azért az ő nevét választotta ehhez a programhoz, mert ő volt az első, aki a társadalmi, természeti, munka- és lakókörnyezetet egységbe fogó egészségügyi koncepcióval rendelkezett. Ha jó határozatot hozunk, ha lesz határideje, lesz hozzá forrás, és össztársadalmi megegyezés fogja a végrehajtást kikövetelni, akkor nagyot lépünk előre a XXI. századba.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem