DR. CSICSAY CLAUDIUS IVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. CSICSAY CLAUDIUS IVÁN
DR. CSICSAY CLAUDIUS IVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Nincs fontosabb az egészségnél, ebben mindig és mindenki egyetért, és gyakran mondogatjuk is egymásnak. Egyhangúlag egyetértett a határozati javaslat általános vitára bocsátásával az egészségügyi bizottság is, pártállásra és frakcióra tekintet nélkül. Konszenzusos vélemény volt, szeretném is ezt megköszönni ellenzéki képviselőtársaimnak, és külön a bizottsági vélemény előadójának is, hogy ezt elmondta.
Az egészség védelme az emberi erőforrás megteremtésének és megőrzésének alapja. Az alapvető egészségpolitikai cél az, hogy a születő gyermekek várhatóan ugyanannyi ideig éljenek megfelelő, sőt jó minőségű életet, mint az Európai Unióban. Az egészség érték, az egyén és a közösség számára egyaránt; ugyanolyan érték, mint például a tudás. Ezt nemcsak tudni, mondani kell, de mindenkinek átérezni is.
Az egészség gazdasági érték is, ugyanis a gazdasági növekedés feltétele a versenyképesség feltétele, együtt a tudás tőkéjével. Érdemes tehát befektetni.
Az országgyűlési határozati javaslat olyan alapkő, amit közösen tehetünk le és építhetünk rá programot. A "Hogy vagy? Jól." közhely sajnos ma nem igaz. Ezért az országgyűlés a határozati javaslat szerint felkérné a kormányt az eddig szakmai programok folyamatosságának és szakmai folytonosságának fenntartása mellett, hogy dolgozza ki és terjessze az Országgyűlés elé az egészség évtizedének nemzeti programját, és ezen belül prioritásokat fogalmaz meg, amit előttem már elmondtak.
A lakosság ezt várja, sőt elvárja. Az emberek rendkívül érzékenyek lettek az egészségügy általános helyzete, a saját és mások egészségügyi problémái megoldásának egyre szaporodó hiányosságai iránt.
(16.00)
Sőt, nőtt az emberek motivációja, igénye is nemcsak egészségük megőrzése, hanem az egészségügyi intézmények és dolgozóik helyzetének rendezése iránt is.
Ezért van szükség egy átfogó és a legmagasabb szinten szentesített multiszektorális egészségpolitikára, amelyik ciklusoktól független és közmegegyezésre épít; olyan egészségpolitikára, amely gyermeket, fiatalt, középkorút, időst egyaránt érint és motivál, testi, lelki, szociális és környezeti jólétet és modernizációt hoz, épít a kormányzati, társadalmi, közösségi és öngondoskodásra, az előző kormányzatok és az előző kormányzat szakmai népegészségügyi programjának alapvető értékeit megtartva, össznemzeti programot alkotva.
Olyan egészségpolitikára van tehát szükség, amely az egészségérettségitől a "nyugdíj=egészség" megvalósítására törekszik, a "Cselekedni, most és mindenkiért!" kormányprogramon belül és túl, hiszen annak minden eleme közvetlenül vagy közvetetten az egészségügyet is szolgálja: cselekedni nemcsak most és mindenkiért, hanem hosszú távon és folyamatosan és mindannyiunkért. Így lesz jó kezekben az ország sorsa, ha megvalósítjuk közös álmainkat, együtt, legalább ebben a szférában.
Mi az új, a más ebben? Hogy meg is fogjuk csinálni! Persze a retorika biztosítéka a jogszabály, a törvények, jelen esetben a program, azok biztosítéka pedig a költségvetés. Ezt is előkészíti, sugallja, sőt elvárja az indítvány. Az egész nemzetet érintő kérdés ez, amelynek megvalósításában mindenkire szükség is van, miránk is.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem