DR. CSILLAG ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. CSILLAG ISTVÁN
DR. CSILLAG ISTVÁN gazdasági és közlekedési miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm a kérdését, mert ez alkalmat ad arra, hogy ne csupán személyes garanciákról beszéljek, mert abban sem én, sem a kormány nem hisz, hanem hisz intézményes garanciák megteremtésében, amihez személyes garanciák is társulhatnak.
A két kérdésére válaszolva, az első: a kinevezett két belső igazgatósági tag, ügyvezető mindegyike, köztük Erős János is nagyon hosszú banki pályafutást mondhat magáénak. (Zaj, közbeszólások a Fidesz soraiból: Erről van szó!) Másodszor: mint menedzser, a bankmenedzser szak oktatója, nagyon sok ismerettel rendelkezik. (Derültség, közbeszólások a Fidesz soraiból.) Harmadszor: azt szeretném mondani, hogy a Pénzügyi Szervezetek Felügyeletének önök által annak idején kinevezett elnöke, vezetősége ezt a kérést, hogy nevezzék ki ügyvezető igazgatónak Erős Jánost, megerősítette, és a kezemben lévő határozattal ezt jóváhagyta.
Azt szeretném ehhez hozzátenni, hogy tegnap óta hatalmazott fel a kormány arra, hogy gyakoroljam a kormány nevében a tulajdonosi felügyeletet ennél a szervezetnél. A kormány azt tervezi - és én ezt fogom végrehajtani -, hogy átláthatóvá teszi a Fejlesztési Bank működését és gazdálkodását, ezért az önök előtt lévő tervezet a költségvetési törvény módosítására tartalmazza a Magyar Fejlesztési Bankról szóló törvény módosítását is. Ebben a következő célokat követnénk:
Fejlesztési intézetté tennénk a ma nehezen kivehető gazdálkodású és működésű bankot, ami sajnos, örökségként maradt ránk úgy, ahogy ma van. Azt szeretnénk, hogy az állami források jogszerű felhasználásának a lebonyolítója és őre legyen, és a szabályozási környezet alkalmassá tegye minderre.
Mit tartalmaz ennek érdekében a javaslat az intézményes garanciák érdekében? Azt tartalmazza, hogy a négy szem elvét fogjuk követni, tehát nem lesz nagy hatalmú elnök-vezérigazgató a jövőben ennek a banknak az élén, mint volt, ami oda vezetett, amiről majd be fogok számolni a későbbiekben, hanem két ügyvezető igazgató működteti, vezeti a bankot.
Önállóan egy elnök fogja felettük - az igazgatóság munkáját irányítva - gyakorolni az ügyvezetés tevékenységének összehangolását. Emellett a felügyelőbizottság, mint minden normális bankban, ügyel arra, hogy szervezetszerű működésüket semmi ne zavarja meg. A közbeszerzési törvény hatálya alá fogjuk visszahelyezni a bankot és a bank összes leányvállalatának a működését, ami például most akadálya volt annak, hogy az uniós támogatást igénybe vehessük autópályaépítésre. A jövőben nem szerezhet tulajdonosi részesedést a bank olyan jellegű szervezetekben, amely nem tartozik a saját tevékenységi körébe. Könyvvizsgálóját az ÁSZ javaslatára fogjuk megbízni, és amit szeretnék még mondani: át fogunk helyezni minden olyan tulajdoni részesedést (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), ahová való, amely pillanatnyilag ott van.
Köszönöm, és kérem ennek a válasznak az elfogadását. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem