VARGÁNÉ KERÉKGYÁRTÓ ILDIKÓ

Teljes szövegű keresés

VARGÁNÉ KERÉKGYÁRTÓ ILDIKÓ
VARGÁNÉ KERÉKGYÁRTÓ ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Régi vita már ez a szocialisták és a Fidesz képviselői között az üzemi tanács kérdésében. Azzal senki nem vitatkozik, hogy tényleg úgy van, hogy lényegesen több a munkavállaló Magyarországon, mint a szakszervezeti tag, de ez önmagában véve még nem jelenti azt, hogy az üzemi tanács sokkal erősebb kollektív szerződést képes kötni, mint egy szakszervezet. Erős, a munkavállalók érdekeit maximálisan képviselni tudó, a törvénytől is jobb eredményeket produkáló kollektív szerződést csakis egy nagyon erős szakszervezet képes kötni. Ezért nagyon fontos, hogy egy állam arra törekedjen, hogy erős szakszervezetek legyenek, és ha ezt ki tudják harcolni, akkor a miniszternek pedig az a dolga, hogy kiterjessze ágazati szintre ezeket a kollektív szerződéseket, és igazak legyenek azokban a kisüzemekben is.
Én Magyarországnak abban a kistérségében vagyok országgyűlési képviselő, amely a 150 kistérség közül a 150., 30 százalékon felüli a munkanélküliség. Ha az ottani, csekély létszámú munkahelyeken egy munkavállaló meg mer szólalni saját maguk érdekében, bizony elég hamar utcán találja magát, és másik tíz jelentkező van arra, hogy azonnal munkába állhasson, és ilyen körülmények között bizony nem olyan harcosak. Nekünk az a dolgunk, hogy ezt a harcosságot erősíteni tudjuk, és minden körülmények között a munkavállalókat megerősítsük.
Eszembe jutottak itt, míg önöket hallgattam, régi történelmi tanulmányaim. Egyszer egy történelemkönyv lábjegyzetében azt olvastam, hogy Magyarországon az első kollektív szerződés 1848. május 17-én köttetett meg. Az akkori munkaügyi minisztert úgy hívták, hogy gróf Batthyány Lajos. Ő annyira fontosnak tartotta a kollektív szerződést, hogy személyesen bábáskodott annak szövegezésében, és személyesen részt is vett a megkötésekor.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem