NÉMETH FERENCNÉ

Teljes szövegű keresés

NÉMETH FERENCNÉ
NÉMETH FERENCNÉ (MSZP): Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Kárpáti Zsuzsa képviselőtársam az alkotmányos jogokról beszélt, én is ezzel szeretném kezdeni.
Mindannyian tudjuk, hogy az alapvető emberi jogok közül az egyik éppen a munkához való jog. A munka volt mindig is a megélhetés forrása, és én úgy gondolom, hogy a jövőben is ez jelenti majd minden embernek a boldogulás, megélhetés alapvető forrását. Ezért számunkra, szocialisták számára, nagyon fontos, hogy mindenki helyet találjon a munka világában, hogy munkájával biztosítsa saját maga és családja számára a tisztes jövedelmet, alapozza meg szociális biztonságát és megélhetését idős korára.
(17.20)
Célunk, hogy Magyarországon is európai viszonyok legyenek a munka világában is, vagyis tiszta, átlátható, kölcsönös alapokon nyugvó viszonyok legyenek a munkaerőpiac valamennyi szereplője számára. Európai viszonyok alatt persze mi, szocialisták európai béreket is értünk. Értjük alatta az elvégzett munka, a teljesítmény értékarányos javadalmazását, melynek eredményeként európai életnívót biztosíthat magának és családjának az, aki dolgozik.
Elfogadhatatlan és méltatlan a magyar munkavállalók számára, hogy miközben európai társaikhoz képest lényegesen többet dolgoznak, bérük messze elmarad a nyújtott teljesítményüktől. A napirenden szereplő törvényjavaslat ezért az én olvasatomban és számomra, és azt hiszem, valamennyi szocialista képviselőtársam számára is a munkavállalók érdekeit szolgálja.
Az európai uniós csatlakozástól a munkavállalók életfeltételeinek javulását is várják a munkavállalók, az emberek. Az életminőség javulását azonban nemcsak az elvégzett munka és annak körülményei jelentik, hanem az is, hogy mennyi szabadidővel rendelkeznek, és azt miként van módjuk eltölteni, van-e lehetőségük tudásuk és egészségük folyamatos megújítására, karbantartására, családi és emberi kapcsolataik ápolására, gyermekeikről, szüleikről való gondoskodásra, kikapcsolódásra, művelődésre, regenerálódásra.
És ugye, itt vagyunk a másik alapvető emberi jognál: a pihenéshez való jognál. A törvénymódosítási javaslat általános szabályként heti két pihenőnapot tartalmaz, melyből az egyiknek vasárnapra kell esnie; azt hiszem, sokan érintették a törvénymódosítási javaslatnak ezt a részét. Én erről nem akarok különösebben beszélni, de őszintén remélem, hogy a képviselőtársaim között nincsen senki, aki ne értene egyet azzal a szándékkal, hogy a vasárnap legyen végre a családoké. Egyet kellene tehát értenünk ebben.
Én családanyaként egyébként nem tartom jó vasárnapi programnak a bevásárlóközpontok felkeresését, de miután a foglalkoztatási bizottság ülésén szó volt erről, hogy most mi lesz a TESCO-val, én nem gondolom, hogy ha elfogadjuk ezt a törvénymódosítási javaslatot, akkor másnaptól majd bezárnak a bevásárlóközpontok, de azt gondolom, hogy ha a vasárnap valóban a családoké lehetne, akkor sok-sok értelmes programmal lehetne eltölteni együtt az időt. Ahol pedig a vasárnapi foglalkoztatás szükséges és elkerülhetetlen, ott helyénvaló, és azt hiszem, ebben is egyetérthetünk, hogy azért a munkavégzésért magasabb bérezés járjon, tehát megfelelő bérezéssel kell ezt kinyilvánítani.
Kérem tehát a képviselőtársaimat, hogy ne féljünk tisztelni a vasárnap szentségét, és azt gondolom, kimondhatjuk azt is, hogy ne féljük tisztelni a családok szentségét sem.
Tisztelt Országgyűlés! Mi, szocialisták elfogadjuk az európai uniós csatlakozás gondolatát, elfogadjuk az uniós irányelveket, elfogadjuk az európai szociális chartát, és ezzel elfogadjuk azt is, hogy társadalmi párbeszéd nélkül elképzelhetetlen a csatlakozás. Az előző kormány által a munka világában kialakított egyensúlytalanság rövid távú munkáltatói előnyöket szolgált. A munka törvénykönyve legutóbbi módosítása pedig növelte a dolgozók kiszolgáltatottságát. Erről is sokan szóltak már ma délután.
Mi a következő négyéves kormányzásra készülve az esélyteremtést tűztük ki célul az egyes emberek és családok felemelkedéséhez. Meggyőződésünk, hogy a hazai foglalkoztatáspolitika sikerének elemi feltétele a rendezett munkaügyi kapcsolatok létezése, vagyis hogy közös érdekeken alapuló együttműködés jellemezze a munkaadók és munkavállalók kapcsolatát. A benyújtott módosítási javaslat az egyensúly helyreállítását eredményezi mindkét fél között, mert a munkavállalói érdekképviseletek jogainak helyreállítását úgy kívánja megvalósítani, hogy eközben a munkaadók versenyképessége nem kerül veszélybe. Hosszú távú, közös érdekeken alapuló érdemi együttműködés a célunk.
Az érdekképviseletek vonatkozásában szeretnék még én is picit elidőzni. Azt gondoltam körülbelül egy órával ezelőtt, mintha egy szakszervezeti törvényt tárgyalna a parlament. Én is úgy gondolom, hogy ez inkább a munkavállalók érdekeinek védelméről szól, és itt nem a szakszervezetek a fő csapásirány, de azért szeretnék valamit mondani.
A jogok helyreállításáról van szó a szakszervezetek vonatkozásában, hiszen a szakszervezeti jogok érvényesítése a kollektív munkavállalói jogok erősödését jelenti a gyakorlatban. A szakszervezet-ellenes fellépések egyébként is mindig a munkavállalókat találják el, miközben a szakszervezeti elitet fogják célkeresztbe. A szakszervezetek jogosítványainak megnyirbálása pedig eddig még mindig a munkavállalók helyzetét rontotta.
Kérek mindenkit, ne a munkavállalókat büntessük! Értsünk egyet azzal, hogy az érvényes munka törvénykönyve mindenkori feladata a munkaadók oldalán meglévő gazdasági erőfölény kompenzálása a munkavállalók fokozottabb jogi védelmével.
A munkavállalók körében talán önök is hallották már azt a mondatot, hogy európai árakhoz európai béreket kellene adni Magyarországon is. Nem tudom, hallották-e - én elég szellemesnek találom, de azért el lehet gondolkodni rajta - azt a mondatot, a rendszerváltás előtt a szakszervezeteknek volt egy hármas jelszava, amely úgy szólt, hogy szocialista módon élni, dolgozni, művelődni. A munkavállalók ezt ma úgy mondják, eljött az ideje annak, hogy végre lehessen európai módon élni, dolgozni és művelődni. Azt gondolom, ez a törvénymódosítási javaslat ezt a célt is szolgálja.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem