KISS PÉTER

Teljes szövegű keresés

KISS PÉTER
KISS PÉTER foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Először is köszönöm a hozzászólása hangnemét, mert úgy veszem ki, hogy ez a szakmai hangnem, amelyik ugyan nyilván takar véleménykülönbségeket, de jó alap ahhoz, hogy valóban sok mindenben együttműködjünk a következő négy évben. A véleménykülönbségeket is csak néhány ponton szeretném pont azért jelezni, hogy ezt a ritka hangulatot el ne rontsam itt a Házban.
Az első a foglalkoztatással kapcsolatos kérdések, mert jelezném, hogy van egy lecke, amit közösen meg kell majd oldjunk. Mert első helyen a recesszió miatt, másrészt az én álláspontom szerint az aktív munkaerő-piaci eszközök alacsony felhasználása, alacsony hatékonyságú felhasználása miatt és a más irányú figyelem miatt bizony csökkent tavaly nyár óta a foglalkoztatás Magyarországon. És miközben a ciklus egészére vonatkozóan megállja a helyét a növekedésről szóló adat, itt most egy trendet meg kell fordítanunk, tehát ezzel van lecke.
Kettő. Úgy látom, hogy az elmúlt időszak törekvéseiből, főleg az itt elhangzott, szándékolt törekvéseiből valóban lehet folytatni néhány dolgot. Ugyanakkor hangsúlyozni szeretném és világossá szeretném tenni ezen vita kapcsán is, hogy nekünk sem az a szándékunk, hogy '98-ban folytassuk, hanem 2002-től kell kormányozni, a mai problémákra kell választ találni. Csak van néhány dolog, mint például a párbeszéd intézményeinek a felfogása, amiben mi szeretnénk a korábbi, bevált tapasztalatokhoz visszanyúlni.
A harmadik dolog a minimálbérrel kapcsolatos megjegyzése. Örülök neki, ha ön is úgy látja, hogy az alacsony béreket erőfeszítéssel emelni kell, tehát külön kormányzati erőfeszítéssel is. Úgy látom, hogy ha minden sűrű, apró fillér mint erőfeszítés 6 ezer forint nettót jelent minden 37 ezer forintot kereső nettó minimálbéresnek, akkor talán elvállalhatjuk mégis, hogy a megszüntetett fillérrel jelképeztem ezt a nem szerénytelen, de azért valóban még nem elégséges emelést, amit szeretnénk folytatni a következő években.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem