GÖNDÖR ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

GÖNDÖR ISTVÁN
GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Elsősorban még Bernáth Ildikó gondolataihoz szerettem volna hozzátenni és kiemelni ennek a törvénymódosításnak azt a lényegét, hogy igenis fontos a szakszervezeti tisztségviselők súlyának emelése. A két percem kevés arra, hogy hosszan polemizáljak erről, de remélem, hogy azoknál, akikről ön beszél, az 1-2-5 meg 8 fős kisüzemeknél előbb-utóbb létrejönnek a települési szakszervezetek, amelyek őket képviselni fogják. Hiszen ebben a világban, ahová haladunk, ez bizony elengedhetetlen. Azt hiszem, erről szól a mai vita, hogy igenis legyen egy olyan szervezet, amely érdemben tudja képviselni a munkavállalókat.
Itt most áttérek arra, amit Sümeghy képviselő úr mondott. Igen, képviselő úr, ön már jövendöl, és azt mondja, hogy nem lesz. Én azt mondom, hogy mi vagyunk ebben a Házban néhányan, akiknek az emlékezete ennél egy picit hosszabbra visszanyúlik, és azt mondjuk, hogy önök '98 után szétverték, és nem volt, tehát most feltehetően lesz; mi azon fáradozunk, hogy legyen.
Én megértem, hogy önök kísérletet tettek a jobboldali szakszervezetek létrehozására, ami nem jött be, nem sikerült, utána jöttek az üzemi tanácshoz fűzött furcsa reményeik. Itt csatlakoznék Filló Pálhoz; én azt mondanám önnek, de nem is kell hogy mondjam, mert tudom, hogy ön is tudja: az üzemi tanácsoknak a törvény szerint egészen más a szerepük, egészen más a rendeltetésük. Önök kísérletet tettek arra, hogy ezt a helyzetet, amit a törvény valaha elrendezett, megváltoztassák, és megpróbáljanak az üzemi tanácsokból valami kvázi érdekegyeztető szervezetet csinálni, ami feltehetően nem működik.
Egyetlenegy mondatot hadd tegyek hozzá befejezésül; tessék csak belegondolni, amit tettek a minimálbérrel: törvényerőre emelték, egyezkedjen a munkavállaló és a munkáltató, én pedig, a kormány, majd döntök, ha nem tudtok megegyezni. Döntött a kormány úgy, hogy a saját zsebét tömte mind a két oldalról.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem