FILLÓ PÁL

Teljes szövegű keresés

FILLÓ PÁL
FILLÓ PÁL (MSZP): Elnök Úr! Köszönöm szépen a szót. Én három hozzászólásra szeretnék nagyon röviden reagálni. Először is Sümeghy képviselőtársamnak szeretném mondani, hogy én elhiszem, képviselő úr, hogy ön megszokta az elmúlt négy évben, hogy a kormány uralkodott, de én szeretném megnyugtatni itt a Házat és a közvéleményt is, hogy a nemzeti közép kormánya nem uralkodni fog, hanem kormányozni és szolgálni a választókat. Tehát ekkora különbség, úgy gondolom, a két kormány között mindenképpen van, és ezt jó, ha tisztázzuk.
Ami a konkrét javaslatokat illeti, szeretnék Őry képviselő úr hozzászólására reagálni. Szeretném a képviselő urat megnyugtatni, hogy természetesen nem állítottam olyat, ami nem igaz; a képviselő úr nem olvasta el akkor a javaslatunkat. Szeretném elmondani, hogy a most hatályos munka törvénykönyvében az szerepel - lehet, hogy ezt nem olvasta a volt államtitkár úr, ezt nagyon sajnálnám, mert ez volt a szakterülete -: a munkavállalót hetenként két pihenőnap illeti meg. Ez szerepel most a munka törvénykönyvében, és ehelyett mi azt fogjuk javasolni, hogy marad ugyanez a szöveg, és hozzátesszük azt az egy mondatot, hogy ebből az egyik pihenőnapnak vasárnapra kell esnie. Úgy gondolom, hogy ez egy alapvető különbség.
De szeretném tovább folytatni, hiszen azt mondta a hozzászólásában, hogy el akarjuk lehetetleníteni az üzemi tanácsok érdekérvényesítési lehetőségét. Szeretném megnyugtatni a képviselőtársaimat, szó nincs erről, egyetlenegy dolog az, ami nem az üzemi tanács hatáskörébe tartozik, és ez a kollektív szerződés kötése. Ugyanis az üzemi tanács a vállalat, a cég vezetésének a része, és mint ilyen, saját magával milyen alapon tud kötni a vezetés megállapodást, ahol érdekeket kellene ütköztetni. Ez a szakszervezetek feladata, és mi azt szeretnénk, hogy ott viszont, ahol nincs szakszervezet, ágazati szintű megállapodások szabályozzák a munka feltételeit.
(15.50)
Végezetül Balsai úrnak mondom: megértem, hogy védi a mundér becsületét (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.), de én nagyon sajnálatosnak tartom, hogy ilyen szinten demagóg hozzászólást mondott el a Magyar Demokrata Fórum részéről. Ez eddig nem volt gyakorlat itt a Házban.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem