DR. SÜMEGHY CSABA

Teljes szövegű keresés

DR. SÜMEGHY CSABA
DR. SÜMEGHY CSABA (Fidesz): Elnök Úr! Képviselőtársaim! Először államtitkár úrnak szeretném elmondani, hogy utolsó mondása megerősített: igen, ez a kormány gyáva az érdekegyeztetés területén. Nem az az érdekegyeztetés, államtitkár úr, hogy beszélgetünk. Az érdekegyeztetés az, ha önök bejelentik itt - és nem adnak 19 képviselőnek lehetőséget a törvény benyújtására -: beterjesztettünk egy törvényt, és május 23-án vagy június 12-én az érdekegyeztető tanács ezt megtárgyalta és jóváhagyta. Ez az érdekegyeztetés.
A Filló Pál képviselőtársam által elmondottakra visszatérve szeretném elmondani: Filló úr, azért, hogy a szakszervezetek ilyen helyzetben vannak, és 600 ezer alatti tagjuk van, önök a felelősek; ezt ne felejtsük el! (Filló Pál: Én?) Igen. Ugyanis a Fidesz-Magyar Polgári Pártnak régi felfogása - gondolom, nem mondok újat önöknek -: abszolút, egyértelműen támogatta mindenkor a szakszervezeteket, nem támogatta soha azokat a szakszervezeti vezetőket, akik ott ültek, abban a padban, és azokat a szakszervezeteket, amelyek az MSZP kihelyezett tagozataiként működtek, lásd a mostani választásokat. Ezen túlmenően a Fidesz a szakszervezetek létjogosultságát minden esetben elismerte és támogatta.
Nemcsak ezért terheli önöket a felelősség, hanem azért is terheli a felelősség, mert rendszeresen hoztak olyan törvényjavaslatokat, mint például most, ebben a törvényben is, ahol kvázi majdnem kötelezően írják elő a szakszervezeti tagságot. Tessék szíves lenni észrevenni, hogy ez a rendszer már elmúlt! Ez a mai, modern, polgári felfogásba már nem beilleszthető rendszer, hogy egy szakszervezet képviselje az egész magyar munkavállalói társadalmat.
Én úgy gondolom, Filló Pál képviselőtársam, ha nem erőltették volna hosszú-hosszú éveken keresztül a szakszervezetek kötelező jelenlétét, a kötelező levonást, a kötelező munkaszámot, a kötelező órákat, a kötelező díjazást, akkor a szakszervezetek lényegesen előrébb állnának, és sokkal jobban illeszkednének be a ma magyar társadalmi rendjébe.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem