KÓSA LAJOS

Teljes szövegű keresés

KÓSA LAJOS
KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Önök is emlékeznek még rá bizonnyal, hogy a tavaszi kampányban a Szocialista Párt azt mondta, hogy ingyen tankönyv lesz az általános iskolák első nyolc évében. (Keller László: Nem voltál itt tegnap!) Sajnos ezt az ígéretet nem tartották be, ugyanakkor ennek az ígéretnek nagyon sok ezer ember felült. Csak debreceni számok alapján hadd mondjam azt, hogy az önkormányzat évek óta a költségvetéséből a tanév kezdetekor a rászoruló gyerekek számára mindig tankönyvtámogatást ad.
(9.30)
Ezt hosszú évek óta körülbelül 5 ezer gyerek számára igénylik. Idén azonban csak 2500 gyermek számára igényelték, mert az emberek elhitték azt az ígéretet, amit a Szocialista Párt mondott, hogy ingyen lesz a tankönyv az általános iskolák első nyolc osztályában, és arra számítottak, hogy ez valóban bekövetkezik. Nem következett be, nincs ingyen a tankönyv, becsapták az embereket, ugyanakkor most sok ezer gyermeknek csak Debrecenben, és gondolom, szerte az országban sok tízezer gyermeknek nincsen tankönyve, a szülők rendkívül nehéz helyzetben vannak, mert valahonnan máshonnan kell elvenni a pénzt azért, mert felültek ennek a hamis ígéretnek. Az önkormányzatok ajtaján kopogtatnak természetesen, hiszen korábban is a rendkívüli gyermekvédelmi támogatási rendszert az önkormányzat folyósította a költségvetési szabályok alapján; a tankönyvtámogatást, ahol van, az önkormányzatok folyósították, és így természetesen az önkormányzatok segítenek rajtuk a kormány helyett.
Azt szeretném kérni a kormánytól, mérje fel azt, hogy az önkormányzatoknak mennyi pluszkiadást jelent az, hogy most rendkívüli gyermekvédelmi támogatást kell adni azon gyerekek számára, ahol a szülők a rendes, normál rendszerben nem igényelték ezt meg, mert azt hitték, hogy ingyen lesz a tankönyv, komolyan vették az ígéreteket, és ugyanakkor a tankönyv-támogatási időből kifutottak, hiszen annak a pályázatnak van egy kötött határideje, és a határidő lejárta után ezt a támogatási fajtát nem lehet igényelni.
Nagyon szomorú azoknak a gyerekeknek a sorsa, akik az iskolakezdést nagyon várják, és ez a keserű íz marad a szájukban - a szülőkről nem is beszélve. (Zaj.) Éppen ezért azt hiszem, hogy ha hamis ígéreteket tesz egy kormány, akkor helyes az, ha legalább utólag belátja, hogy becsapta az embereket, és nyilvánosan megköveti őket.
Kezemben tartom azt a levelet, amit 2002. március 20-án küldött ki Medgyessy Péter, szeretnék belőle néhány mondatot felolvasni (Közbeszólás az MSZP soraiból: Ezt már hallottuk.), ezt sok millió állampolgárnak küldték el: “A Szocialista Párt miniszterelnök-jelöltjeként személyes felelősséget vállalok azért, hogy kormányunk ingyenessé teszi az étkezést a bölcsődékben és az óvodákban, a tankönyvet az általános iskola első nyolc évében.” Nem az van benne, kedves képviselőtársaim, hogy a rászorultak számára. Nem az van benne, hogy majd négy év múlva. Ha az lett volna benne, tisztességgel le kellett volna írni. (Zaj, közbeszólások az MSZP soraiból: Az sincs benne, hogy három hónap alatt.) Az van benne: “a tankönyvet az általános iskola első nyolc évében”. És a levél többi részében is olyan ígéretek vannak, amelyekről joggal feltételezték az emberek, akiket önök becsaptak (Közbeszólás az MSZP soraiból: Most csapod be te!), hogy ez azonnal bekövetkezik, és nagyon szomorúan látjuk, hogy ez nincs így. Az ingyenes tankönyvhöz való jog vagy juttatás, amit az MSZP még a kampányban megígért, nyilván sok ponton vitatható, azonban ha ezt megígérték és nem teljesítették, akkor mégiscsak tisztázni kellene azt, hogy akkor ezzel kapcsolatban mi is a helyzet, mert az utólagos magyarázkodás több mint kínos, viszont nem oszlatja el azt a kialakult képzetet az emberekben, hogy a Medgyessy-kormány becsapta az embereket. És miután ebben a levélben az szerepel, hogy “a Magyar Szocialista Párt miniszterelnök-jelöltjeként személyes felelősséget vállalok azért, hogy kormányunk a tankönyvet az általános iskola első nyolc évében ingyenessé teszi”, ezért azt kell mondjam, hogy Medgyessy Péter is becsapta az embereket. Úgy gondolom, éppen ezért a Magyar Köztársaság miniszterelnökének a személyes felelősségvállalása fölöttébb megkérdőjelezhető, és ez rendkívül szomorú dolog akkor, amikor a kormány még csak néhány hónapja kormányoz, és már ilyen nyilvánvaló és mindenki számára ismert események következnek be. (Zaj.)
De lehet ezt még korrigálni (Közbeszólás az MSZP soraiból: Tegnap nem voltál itt?), akkor, ha ingyenessé teszik valóban a tankönyvet, amilyen gyorsan csak lehet (Közbeszólások: Lejárt az idő! - Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), és nem próbálják megmagyarázni azt, hogy de majd így a rászorultság, de majd úgy a rászorultság, de legalábbis elnézést kérnek a több tízezer becsapott embertől.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem