FONT SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy tűnik, hogy a hatalmon lévő baloldal csendes, alattomos módon teszi tönkre a magángazdálkodókat, és mindezt úgy, hogy közben azt sulykolja, a ti érdeketekben történt az összes rendelkezés, ami most az utóbbi három-négy hónapban napvilágot látott. Eközben soha nem látott mértékű támogatást ad a társas vállalkozásoknak, a téeszeknek és a téeszlobbistáknak.
Első intézkedései között szüntette meg a családi gazdálkodók, a helyben lakók előjogát a földvásárlásra és a föld bérlésére, és ennek helyére tette a téeszvezetők előjogait. Megállították azt a géptámogatási rendszert, amelyik a legnagyobb igényt mutatta mindig a családi gazdálkodók, a magángazdálkodók részéről, és egyben a gazdahitelrendszer feltételrendszerét olyanná alakították át, amely mellett lehetetlen, hogy egy magángazdálkodó hitelt tudjon felvenni; menet közben a fedezeti igényt két-két és félszeresére emelték a nyáron. Nyilvánvalóan a magángazdálkodók legnagyobb problémája az volt, hogy a hitelhez nem tudnak hozzájutni fedezet hiányában. Ezen segített az előző, polgári kormány egyszerűsített eljárása, azonban ennek a lehetőségnek vége van.
(9.20)
Megállították a léalma felvásárlási rendszerét, és megalázó áron, 11 forintért kénytelenek ma eladni. Ugyanakkor a búza garantált áráról szóló intézkedést olyan későn hozták meg, hogy a termelők kénytelenek voltak megalázóan alacsony áron eladni azoknak, akik rendelkeznek tárolókapacitással és exportlehetőséggel. Most, utánlövésszerűen már van a búzának garantált ára, nincs is róla szó, minden termék elkelt, tárolókban van; most a legaktuálisabb a kukorica garantált árának meghirdetése lenne. Naponta követelik a különféle csoportok, termelői csoportok, nem hirdeti meg a kormány, nyilvánvalóan megint kényszerítve a termelőket egy alacsony, kiszolgáltatott áron való értékesítésre a tárolókapacitással rendelkezőknek, majd pedig ehhez exportár-támogatást hirdet meg, tehát egy bizonyos kör rettentő alacsony áron vásárol, majd exportár-támogatással extraprofitra tesz szert.
A miniszter úr ígérte, hogy a gázolaj jövedékiadó-tartalmának százszázalékos visszatérítése fog bekövetkezni. Miért nem módosították a jövedéki törvény módosításánál ezt a lehetőséget? - miközben 67 forintról 82 forintra emelkedett a jövedéki adó tartalma az önök intézkedése által.
A szőlőfronton kaotikus a helyzet. Minden héten hallunk egy ígéretet, hogy meg fog jelenni az a rendelet, amelyben a sűrítménykészítést, az exporttámogatást és a lepárlást elrendelik. Az államtitkár úr tegnap ismerte el itt, a parlamentben, hogy ez a rendelet tervezet formájában még csak az ő asztalán van.
Államtitkár Úr! Nem az ön asztalán kellene ennek a rendeletnek lenni, hanem a közlönyben mindenki számára érthető módon, ahhoz alkalmazkodva képesnek kell lenni, hogy ezt kihirdessék, és utána az érintettek felhasználják ezt a lehetőséget. Ez a rendelet akkor fog megjelenni, amikor már semmi értelme sajnálatos módon nem lesz.
Úgy tűnik, a termelők teljes tönkretételére törekszik a kormány, hiszen egy olyan lobbista csoportot támogat most 60 milliárd forinttal, majd pedig olyan összegben, mintegy 10-20 százalékért akarja eladni a külső üzletrészeket, amelyeket százszázalékos állami támogatással vásárolt föl, ezzel feltőkésítve azt a kört, amelyik ugrásra készen áll, hogy a Nemzeti Földalaptól megszerezze az utolsó legnagyobb magyar vagyont. Ez az a Nemzeti Földalap, amelynek vezetője Medgyessy Péter volt üzlettársa, az a Nemzeti Földalap, amelynek vezetéséből és ellenőrző bizottságából a múlt heti mezőgazdasági bizottsági ülésen pimasz módon kiszavazták a Gazdakörök Országos Szövetségének képviseletét, és helyette egy fantomszervezetet, a parasztpárt képviseletét nevezték meg mint a magyar gazdák érdekvédelmét tömörítő szervezetet.
A gátlástalanság határtalan. Az FVM felső vezetését az Agrárkamara uralja, a Nemzeti Földalapban Medgyessy Péter volt üzlettársa a vezető, a Nemzeti Földalap ellenőrzéséből kiszorították a magángazdákat. Nagyon nagy sírt ástak, uraim, nagyon nagy sírt, nagyon sok áldozatot várva ebbe. Úgy néz ki, a magángazdák hamarosan ebbe a sírba fognak belekerülni. De ez az önök felelőssége! Sajnálatos módon a hatalmon levő baloldal a téeszeket, az agrárkamarákat támogatja, a polgári oldal pedig mindig is jelezte: családi gazdálkodásban és falugazdász-hálózatban tud csak gondolkodni.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban. - Közbeszólás a kormánypárti padsorokból: Torgyán!)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem