DR. SZANYI TIBOR

Teljes szövegű keresés

DR. SZANYI TIBOR
DR. SZANYI TIBOR földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm szépen a szót. Azt gondolom, a képviselő úr felvetései valamennyiünket egypár perc erejéig mindenképpen elgondolkodásra késztetnek. Az a problémakör, ami a vidéki kisvárosokat illeti, egyre inkább a közfigyelem centrumába fog kerülni, tekintettel arra, hogy a gondolkodásunkban némi elmozdulásokra van szükség annak érdekében, hogy a magyar vidék, a falvak és kisvárosok egyaránt harmonikusan, zökkenőmentesen tudjanak beilleszkedni az Európai Unióba, illetve az Európai Uniót alkotó intézményi struktúrákba.
A mi szempontunkból mit jelent ez? Magyarországon a fejlesztéseknek és egyáltalán a közigazgatásnak a centruma a megyékről kétfelé oszlik: egyfelől régiókra, másfelől kistérségekre. Ezeket az egységeket ismeri az Európai Unió. A régiókról most nem szólnék, de szólnék a kistérségekről, hiszen a kistérségek centrumában mindig egy-egy kisváros - a besorolástól függetlenül lényegében kisváros - van. Ezekre a kisvárosokra fog hárulni az a szerep, hogy egy nagyon komoly koordinatív tevékenységet végezzenek az adott térségben és az adott falvak környezetében.
Amikor fejlesztésről és vidékfejlesztésről beszélünk, akkor immár nem arról beszélünk, hogy mi lesz a mezőgazdasággal, hanem arról, hogy mi lesz a vidéki munkahelyekkel, lesz-e több vidéki munkahely. Ezért a vidékfejlesztés fogalmába a kormány beleérti mindazokat a fejlesztéseket és beruházásokat, amelyek a nagyvárosokon kívül történnek. Tehát a képviselő úrnak azt szeretném feltétlenül a figyelmébe ajánlani, hogy a kormány szándékai szerint egy nagyon komoly szemléleti változás fog bekövetkezni, illetve ez már a készülő anyagokban benne van.
Nagyon pozitív hírként szeretném mondani a képviselő úrnak, hogy a korábbi kormányzati struktúrára emlékeztető minisztériumokhoz, szomszédvárakhoz képest egy nagyon összehangolt vidék- és területfejlesztési munka indult meg a különböző kormányhivatalokban, és ezek nagyon szoros koordinációban működnek. A kormány felelősei közül hadd említsem meg Nagy Sándor és Baráth Etele államtitkár urakat; hárman, ők és jómagam igen sok munkaórát eltöltöttünk már eddig is, és ezután is el fogunk tölteni annak érdekében, hogy ezeket a projekteket, amelyek egy-egy adott kistérségben, faluban és kisvárosban jelentkeznek, össze tudjuk hangolni. A kisvárosok, a kistérségi centrumok koordinatív szerepköre olyan értelemben is meg fog erősödni, hogy a falufejlesztés, vidékfejlesztés során kialakuló új szolgáltatásokhoz képest ők maguk is új szolgáltatásokat nyújtsanak; azokat például, amiket ön is említett, a turisztikától kezdve ezer egy dolgon át.
Hadd hozzak egy nagyon jó példát - ez ugyan nem Hatvan, de mindenféleképpen megvilágítja, merthogy ez egy megvalósult dolog, a megközelítésünk lényegét -: Mórt. Ez a kisváros saját erejéből, minden költségvetési hozzájárulás nélkül tető alá hozott egy év alatt egy gyönyörű szép sportcentrumot, amely egyben a konferenciaturizmus céljait is szolgálja. Mit ád Isten? A környező falvakban pillanatok alatt alakultak át elhagyott házak panzióvá, mert tudják nagyon jól, hogy oda bizony fognak érkezni vendégek. Tehát ezekre az innovatív ötletekre van szükség; nem mindig csupán állami szerepvállalásra, hanem a helyi közösségek erőforrásaira támaszkodva ilyen jellegű kezdeményezésekre van szükség ahhoz, hogy egy-egy kistérségen belül a falvak és a kisvárosok egyfajta harmóniába kerüljenek.
Egyébként meggyőződésem, hogy ezzel a szemlélettel nagyon sok munkahely fog keletkezni, elsősorban vidéken, nota bene elsősorban a vidéki kisvárosokban. Úgy gondolom, például Hatvan esetében, ahol azért, emlékszünk rá, bizonyos cukorgyári problémák okán nagyon sokan elvesztették a munkahelyüket, ezek az emberek szépen lassan, az új fejlesztéseknek köszönhetően munkához jutnak. Remélem, hogy ugyanez más városokban is meg fog valósulni.
Végezetül egy mondatot még, ha megengedi az elnök úr. A SAPARD-program jelenlegi gyakorlatát nem tudjuk megváltoztatni, a 120 fő/négyzetkilométerest, de a magyar kormány az Európai Unióval közösen igenis törekszik arra, hogy a SAPARD-program tapasztalatai alapján, a programot továbbfejlesztve milyen újabb vidékfejlesztési programokat tud a kisvárosok javára előállítani.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem