RÉVÉSZ MÁRIUSZ

Teljes szövegű keresés

RÉVÉSZ MÁRIUSZ
RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! A miniszterelnök úr ez év márciusában levélben fordult a magyar polgárokhoz, amelyben így fogalmazott: a Magyar Szocialista Párt miniszterelnök-jelöltjeként személyes felelősséget vállalok azért, hogy kormányunk ingyenessé teszi a tankönyveket az általános iskola első nyolc évében. Miniszterelnök úr azt is írta: üres beszéd helyett cselekvésre van szükség.
A miniszterelnök ígérete a kormányprogramban már nem köszön vissza. A tárca minisztere és államtitkára először azt magyarázta, hogy lesz ingyen tankönyv, de csak később. Rövidesen azt nyilatkozták, hogy lesz ingyenes tankönyv, de csak a rászorulóknak, azaz nem változik semmi, hiszen a rászorulók nagy része ma is ingyenesen jut hozzá a tankönyveihez. Majd jött a következő indoklás, amely szerint tulajdonképpen már meg is valósult az ígéret, hiszen a kéthavi családi pótlék szolgálja ezt a célt. A kéthavi családi pótlék egy külön ígéretben szerepelt egyébként a kampányban. Augusztus közepén pedig a miniszter úr, Magyar Bálint több megszólalásában is kétségtelenné tette, hogy figyelemre sem méltatja miniszterelnöke ígéretét, nem lesz ingyenes tankönyv, mivel szerinte nem a szocializmust építjük. Ezek szerint Finnországban, Svédországban tombol a szocializmus, nem is beszélve Ausztriáról és Németországról, ahol kölcsönözhető a tankönyvek jelentős része.
Hiller István politikai államtitkárral végigvitatkoztuk a kampányt. Amikor az ingyenes tankönyv témakörhöz értünk, egymásra mosolyogtunk, és megállapítottuk: ez biztos megvalósul, hiszen mind a Fidesz-MDF, mind az MSZP programjában szerepel. A parlament 95 százaléka egyébként a Fidesz-MDF és az MSZP képviselőiből áll, akik ezzel az ígérettel jutottak be a parlamentbe. Az MSZP nem ragaszkodik következetesen saját programjához és miniszterelnöke ígéretéhez, hiszen Szabados Tamás szerint ebben a kérdésben az MSZP-nek kompromisszumot kellett kötnie. Ez a kérdés azonban több millió állampolgárt érint. Önök becsapták az embereket, tisztességesebb lenne kiállni és azt mondani, meggondolták magukat, és ezt az ígéretünket mégsem kívánjuk teljesíteni. Persze ez nem férne bele a százszázalékos öntömjénezésbe. Több településen a szülők egyébként azért nem igényeltek támogatást a tanévkezdéshez, mert bíztak abban, hogy valóban ingyenes lesz a tankönyv. A határidők lejártak, sokan pedig nemhogy ingyen kapták a tankönyveket, de még többet is fizettek érte, mint tavaly.
Kérdezem ezért, miniszter úr, kitart-e a kormány a miniszterelnök korábbi ígérete mellett, és ingyenessé kívánja-e tenni a tankönyveket a közeljövőben.
2. Támogatja-e a Fidesz ezt célzó törvénymódosítását?
3. Jelent-e a kormánynak valamit az adott szó becsülete, lehet-e bízni abban, hogy be fogják tartani azt, amiért miniszterelnökük személyes felelősséget vállalt?
Várom megtisztelő válaszukat. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem