DR. MAGYAR BÁLINT

Teljes szövegű keresés

DR. MAGYAR BÁLINT
DR. MAGYAR BÁLINT oktatási miniszter: Elnök Úr! Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A Fidesz programja az, amit az elmúlt négy évben tett kormányon, a kormányprogramja pedig az, ami a kormányprogramban szerepel. Mit tettek önök e kérdés megoldása érdekében az elmúlt négy évben? (Felzúdulás a Fidesz soraiban. - Közbeszólások: Nem ez volt a kérdés. - Az elnök megkocogtatja a csengőt.) Azt valóban nehéz meghallgatni, hogy mit tettek önök az elmúlt négy évben (Derültség a kormánypártok soraiban.), mert valóban némi felháborodást szülhet, hiszen az 1592 forintos tankönyv-támogatási normatívát négy év alatt mindössze kétezer-háromszázkilencven-valahány forintra emelték, de eközben eltörölték azt az iskolai könyvtárfejlesztési normatívát, ami gyermekenként 2200 forint volt (Közbekiáltások a Fidesz soraiból: Válaszolj a kérdésre!), és ezzel valójában nem növelték a támogatását a tankönyvvásárlási lehetőségeknek.
A kormány a kormányprogramban azt vállalta, hogy a rászorulóknak ingyen adja a tankönyvet, és ezt teljesíti az elkövetkező négy év során. (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Nem erről volt szó!) Az első száz nap során, kedves képviselőtársaim, bevezette a kormány a dupla családi pótlékot. Ha ennek a dupla családi pótléknak, csak a második résznek az egyharmadát tankönyvvásárlásra fordítják a szülők, akkor ez már nagyobb támogatást jelent a tankönyvek terén, mint amit önök négy év alatt teljesítettek az elmúlt négy év során. (Felzúdulás és közbeszólások a Fidesz soraiban: Hazudtatok!) A kormány határozata… (Zaj.) Kérdésem, hogy kíváncsiak-e a válaszra, mert akkor befejezhetem, ha nem kíváncsiak, akkor… (Zaj, felzúdulás és közbekiáltások a Fidesz soraiban: Nem! - Csak az igazat! - Halljuk a választ! - Az elnök megkocogtatja a csengőt.) Ezt a vehemenciát, amivel önök küzdenek, hogy a saját gyermekeik ingyen juthassanak tankönyvhöz, ezt nem tudom elfogadni, és valóban a kormányprogram részévé nem kívánjuk tenni. (Derültség az MSZP soraiban. - Közbeszólás a Fidesz soraiból: Szégyen! - Becsaptátok az embereket!)
Viszont a rászorulók számára valóban ingyenessé kívánjuk tenni a tankönyvellátást, így már 2003-tól, 2003 szeptemberétől a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekeket nevelők számára ingyenessé válik, illetve azok számára is, akik három vagy több gyermekkel rendelkeznek. 2003 szeptemberétől ingyenessé tesszük a tankönyvellátást azok számára is, akik kiegészítő családi pótlékban részesülnek, és az első négy osztályba járó gyermekkel rendelkeznek, ilyen korú gyermekük van; 2005-ig pedig a teljes kör számára, akik kiegészítő családi pótlékkal rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy a kormány 2005 szeptemberére körülbelül 40-45-50 százalékát a gyermekeknek ingyen fogja tankönyvhöz juttatni. A másik 45-50 százalékot pedig további normatívaemeléssel átlagosan körülbelül 40-50 százalékos tankönyvtámogatásban fogjuk részesíteni.
Minden kormányprogram, minden kormányzati intézkedés kompromisszumok kérdése is, kompromisszumok a koalíciót alkotó pártok között és kompromisszum a költségvetés irányában is. Úgy gondolom, hogy a költségvetés elég feszes, és elég sok nemes célra kell költeni a költségvetésből, ezek közé a nemes célok közé nem sorolom be azt, hogy azok, akik nem rászorultak, teljes mértékben ingyenesen juthassanak tankönyvekhez. (Dr. Répássy Róbert: Választási hazugság! Úgy hívják.)
Én ezt nem mondtam egyébként, úgyhogy kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem