DR. AVARKESZI DEZSŐ

Teljes szövegű keresés

DR. AVARKESZI DEZSŐ
DR. AVARKESZI DEZSŐ, az alkotmány- és igazságügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Az alkotmány- és igazságügyi bizottság július 4-én tárgyalta meg a magyar függetlenség napjáról szóló T/464. számú törvényjavaslatot. Zaklatott, indulatoktól terhes vita folyt a bizottság ülésén. Talán érdemes ismét megnevezni az időpontot, amikor tárgyaltuk: július 4-e volt - ekkor foglalták el az Erzsébet hidat, megbénítva a főváros közlekedését, a főváros forgalmát, követelve a szavazatok újraszámlálását.
A kormánypárti képviselők úgy vélték, helyes dolog a magyar függetlenség napjának törvénybe iktatása, helyes az utolsó megszálló katona távozásának napját nemzeti ünneppé nyilvánítani.
Az ellenzéki képviselők a bizottság ülésén ezzel nem értettek egyet. Úgy vélték, hogy nem szükséges e napot nemzeti ünneppé nyilvánítani. Kifogásolták, hogy a javaslat hatályon kívül helyezné a magyar szabadság napjáról szóló 2001. évi XVII. törvényt. Végül kétségbe vonták, hogy a mi kormányunknak van-e joga ilyen törvényjavaslatot benyújtani.
A kormánypárti képviselők a vitában kifejtették: e nap történelmi fordulópont, s mint ilyen, méltó arra, hogy nemzeti ünneppé váljon. Kifejtették azt is, hogy a 2001. évi XVII. törvényt azért kell hatályon kívül helyezni, mert az ugyanezt a napot nemzeti emléknapként határozta meg. Végül kifejtették álláspontjukat azokkal az ellenzéki felvetésekkel kapcsolatban, amelyek kétségbe vonták, hogy a jelenlegi kormány beterjeszthet-e ilyen törvényjavaslatot. Elmondtuk: nem helyes a választások eredményének kétségbevonása, a kormány legitimitásának megkérdőjelezése. Utalás történt az 1989-es Kerekasztal-tárgyalásokra, valamint az azt követő magyar-szovjet tárgyalásokra, a Horn Gyula és Eduard Sevardnadze által aláírt csapatkivonási megállapodásra.
Mindezek alapján az alkotmányügyi bizottság 15:12 arányban általános vitára alkalmasnak találta a törvényjavaslatot. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem