GŐGÖS ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

GŐGÖS ZOLTÁN
GŐGÖS ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A Szocialista Párt választási programjában szerepelt, hogy a jogbiztonság nem lehet anyagi kérdés, ez minden magyar állampolgárt megillet, jövedelmi helyzetüktől függetlenül. Pápai szervezetünk két évvel ezelőtt vezette be az ingyenes szolgáltatást. A jogsegélyt dr. Németh Márta ügyvéd nyújtja a város lakóinak önzetlenül, ellenszolgáltatás nélkül. Az eltelt idő alatt több százan vették igénybe önzetlen segítségét.
Kérdésfeltevésemet az indokolja, hogy a legutóbbi alkalommal, ami az elmúlt héten volt, már olyan létszámú ügyfél kereste fel, hogy azt már nehéz kezelni a párt által szervezett formában. Ez a létszám 25 fő volt, így a program a tervezett kettő óra helyett hat órán át tartott.
(12.50)
Nem beszélve arról, hogy képviselői fogadóórámon is egyre több a jogi problémát felvető állampolgár. Ahogy azt dr. Németh Márta elmondta, a felmerülő ügyek a következők. Mivel a városban problémás a foglalkoztatási helyzet, a megkeresés többsége munkajogi eredetű. Sokan vitatják elbocsátásuk jogosságát, a méltatlan munkakörülményeket, vagy épp az anyagi juttatásokat kifogásolják. Sok idős ember kér tanácsot örökösödési és hagyatéki ügyekben. Segítséget kérnek kezességi és egyéb adóssági ügyekben, vagy vitatnak önkormányzati döntéseket. Az is gyakori, hogy ha már minden jogorvoslati fórumot megjártak, mintegy utolsó esélyben bízva keresik fel az ügyvédnőt. Helyi szervezetünk - látva az elemi igényt - a jogsegélyszolgálatot bővíteni szeretné. Dr. Németh Márta mellett más ügyvédek segítségét is kérjük, mert a feladat már akkora, hogy az meghaladja egy ember kapacitását.
A fenti tapasztalatainkra alapozva mondjuk, hogy ezt a szolgáltatást állami szintre kell emelni, mert amióta a munkahelyeken megszűnt a szakszervezetek által biztosított ingyenes jogsegély, hiányzik ez az ellátás az alacsony jövedelmű emberek körében. Ismereteim szerint más MSZP-szervezetek is nyújtanak ilyen szolgáltatást.
Az elmondottakat figyelembe véve kérdezném az államtitkár urat: tervezik-e és mikortól az alacsony jövedelmű állampolgárok számára az ingyenes jogsegélyszolgálat bevezetését?
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem