DR. VILÁGOSI GÁBOR

Teljes szövegű keresés

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Miniszter Úr! A sajtó az utóbbi hónapokban a Millenáris Kht.-ben történt visszaélésektől volt hangos. Nem akarom felsorolni az összes napvilágra került visszásságot - azt hiszem, hogy erre a rendelkezésemre álló három perc rövid is lenne -, így csak a legkirívóbb esetekre szeretném emlékeztetni önöket, amelyek igen nagy hasonlóságot mutatnak egy tragikomédia szokásos elemeivel.
Megtudhattuk ugyanis, hogy a Miniszterelnöki Hivatal jóváhagyása alapján 10 millió forint hallgatási díjat fizettek ki a Millenáris Kht. volt ügyvezetőjének, akit az Orbán-kormány egyik utolsó intézkedésével mentettek fel beosztásából.
A Millenniumi Kódexet 7,5 millió forintért őrizték, míg az ajándékbolt bor- és mézkínálatának szakmai ellenőrzését, valamint a könyvkínálat válogatását havi 700 ezer forint megbízási díjért végezte egy cég. Havi 600 ezerért bérelt a kht. walkie-talkie-kat a hoszteszek és az őrző-védő szolgálat számára, annak ellenére, hogy a biztonsági cégeknek normális körülmények között kötelességük biztosítani az efféle berendezéseket.
A társaság háromnegyed év alatt 500 millió forintot adott ki filmek készítésére - ez egyébként a teljes költségvetésének mintegy egyhatoda -, ugyanakkor mindössze 25 millió forintos bevételre tett szert az alkotásokból. Egy delaware-i off-shore cég - tehát nem dakota -, a Titanium Investment a Millenáris Kht.-vel kötött szerződés alapján akár 140 milliós extraprofitot is elkönyvelhetett a műanyag karórákon, amit azok kaptak, akik belépőt vásároltak az "Álmok álmodói" nevű kiállításra.
Nem meglepő tehát, hogy különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények alapos gyanúja miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Millenáris Kht. jelenlegi ügyvezető igazgatója, Mizsei Zsuzsa. Az indoklás szerint a kht. vagyonából az előző kormány ideje alatt mintegy 1 milliárd forint veszett el.
Mindezek alapján a következő kérdéseket szeretném feltenni miniszter úrnak. Sikerült-e mostanra racionalizálni a kht. működését, illetve milyen feltételekkel biztosítható a kiállítás további nyitva tartása? Melyek a hosszú távú elképzelések?
Kérem válaszát. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem