DR. NÉMETH IMRE

Teljes szövegű keresés

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Képviselő úr, biztosíthatom, hogy egy szavatartó kormánnyal áll szemben, amely betartotta és be fogja tartani az ígéreteit. (Arnóth Sándor: Várjuk!) Efelől nyugodt lehet.
A kabai ügy azonban nem egészen úgy fest, mint ahogy ön elmondta, hogy az akkori vezetők osztották ketté a kabai szövetkezetet. Ugyanis e szövetkezet ezen tagjai éltek az 1992. évi II. törvény adta lehetőséggel, és kihozták a vagyonukat a szövetkezetből. Így tehát történt egy csoportos vagyonkivitel, egy kiválás, és természetesen volt egy maradó szövetkezet.
(12.10)
Ez a maradó szövetkezet, az Agrico Szövetkezet 2001-ben felszámolás következtében megszűnt. A Fidesz-kormány döntése szerint a felszámolt szövetkezetek üzletrész-tulajdonosai, legyen szó aktív, nyugdíjas vagy külső üzletrész-tulajdonosokról, egyetlen fillért sem kapnak, önök ilyen vételi ajánlatot ennek a szövetkezetnek nem tettek. A Medgyessy-kormány valóban megígérte, hogy a felszámolt szövetkezetek üzletrész-tulajdonosait kárpótolja, és ez az ígéret be is lesz tartva, de mint ahogy ön mondta, nem azonnal, hanem ahogy a pénzügyi feltételek erre megteremtődnek.
A másik szövetkezet - csak szeretném értelmezni önnek, képviselő úr: a kiválás azt jelentette, hogy a szövetkezet tagjai az üzletrészükért átvették a vagyonukat, és teljesen az egyéni döntésük szerint hazavihették, eladhatták vagy másik szövetkezetet alapíthattak. Ez a szövetkezet így jött létre, úgyhogy akik ilyen módon megválasztották a vezetőiket és kifosztották őket, azok vessenek magukra; úgy gondolom, erre semmiféle külső befolyás nem történt.
Önök az így létrejött szövetkezeteknek szintén nem tettek semmiféle ajánlatot, mivel ott olyan üzletrész nincs is, ami a '92. évi II. törvény szerint létezne, tehát nincs mit megvásárolni. El kell mondanom, hogy erre a mi ígéretünk sem terjed ki, hiszen mi azt mondtuk, hogy minden alanyi jogú üzletrészt meg kívánunk vásárolni, erre teszünk vételi ajánlatot.
Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem