DR. SZABÓ ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN, a kulturális és sajtóbizottság előadója, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Messze nem kívánom igénybe venni a rendelkezésemre álló tízpercnyi időt. Az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága megtárgyalta az Országos Rádió és Televízió Testület által benyújtott beszámolókat. Egészen pontosan a 2001. évről szóló beszámolót; a korábbi évekről szóló beszámolókat a kulturális és sajtóbizottság korábban már tárgyalta, jóváhagyta és elfogadásra ajánlotta az Országgyűlésnek. Ezeket a döntéseket az új összetételű kulturális és sajtóbizottság nem kívánta módosítani.
A 2001. évre vonatkozó beszámolót azonban - mint ez az önök előtt is fekvő határozati javaslatból kitűnik - a kulturális és sajtóbizottság nem javasolja az Országgyűlésnek elfogadásra. Anélkül, hogy a bizottsági ülésen elhangzott kritikai észrevételekbe részletesen belemennék - hiszen a későbbiekben erről még a vitában szólnom kell -, a bizottság úgy ítélte meg, hogy az Országos Rádió és Televízió Testület nem volt képes ellátni a médiahatósági funkciók jelentős részét.
Kifogás érte a frekvenciagazdálkodási tervet, illetőleg annak hiányát; a frekvenciával történő gazdálkodást, amit az ORTT a 2001. év során megvalósított; kifogás érte az ORTT-nek mint médiahatóságnak a felügyeleti jogkörgyakorlási módját a közszolgálati rádió és televíziók működésével kapcsolatban, illetőleg annak hatáskör-nemgyakorlási módját a közszolgálati rádió és televíziók működésével kapcsolatban; kifogás érte a különböző kereskedelmi rádiók működésével kapcsolatos ORTT-álláspontot, és kifogás érte a pártatlan műsorszolgáltatás és pártatlan tájékoztatás törvényi követelménye tekintetében elfoglalt ORTT-álláspontot.
Az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága készséggel elismerte azt a tényt, hogy az ORTT nem utolsósorban törvényi és szerkezeti okokból vált képtelenné ezeknek a feladatoknak az elvégzésére. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezek a területek ne volnának súlyosan kifogásolhatóak; és az a döntés, amit a bizottság a tisztelt Háznak javasol, nemcsak az ORTT működésével szemben megnyilvánuló kritika, hanem az ORTT működését szabályozó törvényi helyzettel szemben is megnyilvánuló kritika, amelyen megítélésünk szerint változtatni kell.
Tisztelt Ház! Kifogás érte az ORTT-nek mint médiahatóságnak a médiatörvény érvényesülése és érvényesítése tárgyában végzett munkáját, és kifogás érte ennek hatékonyságát és gyorsaságát is. Hatékonyságát a tekintetben, hogy végső soron számtalan esetben volt képtelen érvényt szerezni a médiatörvény előírásainak, és gyorsaságát a tekintetben, hogy az eseménytől számított négy-hat, esetleg nyolc hónapon belül történt intézkedés a médiahatóság részéről.
Erre is vonatkozik mindaz, amit az imént elmondtam. A bizottság elismerte azt, hogy az ORTT számára szabad törvényi felhatalmazás sok esetben gátja volt annak, hogy ezeket a feladatokat hatékonyan tudja érvényesíteni, és úgy gondolja a sajtóbizottság, hogy egy következő médiatörvény-módosítás során erre tekintettel kell lenni. Mindez azonban nem változtat azon a tényen, hogy a bizottság felfogása szerint a Rádió és Televízió Testület nem tudta ellátni azokat a feladatokat a 2001. évben, amelyeket a médiatörvény rá szabott. Ezért a bizottság a tisztelt Háznak a 2001. évi beszámoló elutasítását javasolja.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem