DR. VIDORNÉ DR. SZABÓ GYÖRGYI

Teljes szövegű keresés

DR. VIDORNÉ DR. SZABÓ GYÖRGYI
DR. VIDORNÉ DR. SZABÓ GYÖRGYI (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Az előre elkészített beszédemben immáron semmi új nem lelhető fel, ezért ennek a felolvasásától eltekintek, nem húzom az önök idejét, azonban engedjék meg, hogy néhány reflexiómat megosszam önökkel, amelyek az elhangzottak kapcsán keletkeztek bennem.
Fontosnak tartom megjegyezni, hogy ennek a törvényjavaslatnak az elkészítése előtt nem ígérte a kormány azt, hogy gyökeresen megváltoztatja a szociális ellátórendszert, nem ígérte azt, hogy vadonatúj dolgokat fog önök elébe hozni; ráférne, kétségtelen, erről beszéltünk a bizottsági ülésen. Nagyon sok apró javítást és módosítást eszközölt ezen a törvényen, maradjunk most csak a szociális törvénynél, amelyek talán egy-egy mondatok vagy félmondatok, de egy picit nézzük meg, hogy milyen hatást gyakorolnak az emberekre.
Hadd mondjam mindjárt például ezt a neutrális család megfogalmazást, amelyről el kell mondjam őszintén, hogy mint fogalom, nekem sem tetszik, de mit tesz. Ugye, ha eddig együtt élt egy nyugdíjas hölgy a meglett fiával, aki munkanélküli lett, de már nagykorú, és az a fiú elment munkanélküli-segélyt kérni az önkormányzathoz, akkor az esetek túlnyomó többségében, mondhatnám, 90 százalékában elutasították, hiszen anyukának a hosszú, kemény munkával megszerzett nyugdíja annyi volt, hogy kettejüknek éppen a jogszabály szerint elegendő, és így nem kaphatta meg a fiú a támogatást. Ennek a fél mondatnak a beszerkesztésével azonban immáron ez a fiatalember saját jogán kaphat ellátást, és azt hiszem, nem kell önöknek mondani, hogy ez mit jelent nagyon sok száz család életében.
Nem lényeges, és talán fel sem tűnik annak, aki nem a gyakorlatban csinálta például, a rendszeres gyermekvédelmi támogatás megállapítását akkor, amikor a gyermek a 18. életévét már betöltötte; eddig tudniillik az volt, hogy ha a 18 éves gyermek továbbtanult nappali iskolában, és addig kapta a kiegészítő családi pótlékot, akkor azt lehetett tovább folyósítani. De mi van akkor, ha akkor került a család olyan helyzetbe, hogy amikor már a nappali tagozaton tanuló gyermek betöltötte a 18. életévét, nem lehetett újonnan megállapítani? Kérem, sok száz gyereket illet majd ennek a módosításnak ez a fél mondata.
Elhangzott a 13. havi nyugdíjjal kapcsolatban, hogy miért is így számolja a törvényjavaslat, ahogy számolja. Kérem szépen, óriási dolog, és ha nem lett volna benne a törvényben, akkor magam javasoltam volna, hogy nem szabad a jövedelemhez hozzászámítani, a 13. havi nyugdíj egy évben egyszeri plusztámogatás, a természete megegyezik, és osztja a sorsát például a mozgáskorlátozottak egyszeri támogatásával, ami már évek óta elfogadottan egy olyan juttatás, ami nem számít bele a jövedelembe. Ugyanígy járunk el majd a 13. havi nyugdíjjal.
További másfél mondat a törvényben - most a gyermekvédelmi törvényről beszélek -, hogy mód van arra, hogy ha a szülő ellen gyermeke vagy a gyermeket nevelő másik szülő sérelmére elkövetett bűncselekmény miatt büntetőeljárás van folyamatban, annak befejezéséig a gyámhatóság és a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti, gyermekvédelmi szolgálat megtagadhatja a másik szülő tájékoztatását, hogy hova menekült a gyermek, illetve korlátozhatja az iratbetekintési jogot.
Megint csak azt tudom mondani, hogy ez az egy körmondat olyan hihetetlen segítséget tud nyújtani, pontosan azok a kollégák érzékelik és tudják ezt, akik ezzel foglalkoztak, hogy hogyan takarjuk el, hogy hova ment ez a gyerek, hogy mondom meg az oda jövő apának, aki azt mondja, hogy nekem iratbetekintési jogom van, és volt, hogy ne tudja meg, hova menekült. Tehát egy rendkívül fontos mondatnak tartom ezt a törvényben.
Nem kívánom tovább az önök idejét húzni, de szeretném elmondani, hogy nemcsak akkor jó egy törvényjavaslat, ha alapvető dolgokat bolygat meg, fejtetőre állít, vagy teljesen újdonságokat hoz, hanem bizony arra is szükségünk van, hogy a meglévőt azért módosítsuk, hogy sokkal több embernek tudjunk segíteni. A többi mondandómat majd a részletes vitában kívánom elmondani.
Köszönöm a szót és a türelmet. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem