DR. TÓTH ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. TÓTH ISTVÁN
DR. TÓTH ISTVÁN, az egészségügyi bizottság előadója: Köszönöm. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Asszony! Tisztelt Ház! A T/1224. számú, az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot a parlament egészségügyi bizottsága november 6-án tárgyalta meg. Az előterjesztő, az Egészségügyi, Szociális és Családi Minisztérium munkatársai azokat az elemeket emelték ki a törvényjavaslat általános vitára való indokoltságának megerősítésére, amelyeket Csehák miniszter asszony az előbbiekben már részletezett, ezért én csak a célokat foglalnám ismét össze.
Tehát a rendelet céljai: a pénzbeni és a természetbeni ellátások összhangjának megteremtése, az áttekinthetőbb szabályozás és a szektorsemlegesség biztosítása, az ellátások korszerűsítése, bővítése, a szociális biztonsághoz való jog érvényesülési garanciájának és a társadalmi felelősségvállalás erősítésének érdeke.
A bizottsági vitában mind ellenzéki, mind kormánypárti oldalról többen hangsúlyozták, hogy a sikeres végrehajtás kulcsa, ha a kötelező előírásokhoz biztosíthatóak a pénzügyi források, s hogy e kettő közötti összhang milyen módon, milyen garanciákkal teremthető meg. Fontos, hogy az emelt összegű juttatások értéke megőrizhető legyen a későbbiekben is.
Jogos kérdésnek tűnt, hogy a várhatóan megduplázódó fogyatékosok elbírálásával járó vizsgálatok mennyire fogják az egészségügyi ellátó rendszert terhelni. Hangzott még el javaslat a fogyatékosi tanács kibővítésére az ápolási, gondozási egyesületek, szervezetek, illetve a gyógyászati segédeszközök gyártóinak képviselőivel. Szó volt a telefonos jelzőrendszeres házi segítségnyújtás országos hálózattá bővítéséről.
A vita végén a résztvevők megállapították, hogy a módosítási szándék jó fogadtatásra számíthat az érdekeltek körében, s remélhetően a társadalom igényével is találkozni fog.
Végül a lényeg: az egészségügyi bizottság a törvényjavaslatot egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta.
Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem