DR. KOVÁCS ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

DR. KOVÁCS ZOLTÁN
DR. KOVÁCS ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök asszony. Én voltam az egyik módosító indítvány benyújtója, ezért is jelentkeztem normál felszólalásra. Mindannyian tudjuk, és Ékes József is erről beszélt, hogy ez egy fontos kérdés az önkormányzatok életében, hiszen a címzett és céltámogatási rendszer általában jelentős, sok esetben százmilliós vagy milliárdos nagyságrendű beruházást jelent. Erre figyelemmel a hatályos jogszabályok szerint közbeszerzési eljárásnak kell megelőzni minden döntést. Ezek az eljárások általában hosszan elnyúló eljárások, de ezt tetézi az, hogy több esetben a nagy konkurenciaharc miatt a nem nyertes cégek legtöbb esetben megtámadják az eljárást, ahogy Ékes József is elmondta, és ez adott esetben eljuthat a bírósági eljárásig is. Így aztán a korábbi egyéves határidő legtöbb esetben egy ilyen eljárás elhúzódása esetén nem elegendő.
Ezért helyes a képviselői önálló indítvány általánosan megfogalmazott gondolata, mely szerint ilyen esetben célszerű lenne meghosszabbítani az eljárást, mégpedig azért, mert az önkormányzatok sok esetben alapvető szükségletei - vízelvezetés, szennyvízelvezetés, egészségügyi beruházás, mindannyian ismerjük ezeket a törvényeket - csak akkor valósíthatók meg, ha jelentős állami támogatást kapnak hozzá. Ráadásul az európai uniós csatlakozás küszöbén rendkívül fontos, hogy az önkormányzatok milyen módon érkeznek a küszöb átlépéséhez, jelentős infrastrukturális beruházásokra van szükség.
Ezért aztán, ahogy az általános vitában is elhangzott, lehet, hogy a képviselői önálló indítványban jelzett 90 nap több esetben nem elegendő, hiszen mint ahogy mondtam, ezek az eljárások rendkívüli módon elhúzódhatnak. Ezért nyújtottam be azt a módosító indítványt, hogy az eljárás jogerős befejezéséig legyen lehetősége az önkormányzatoknak élni ezzel a jogukkal, ez ne legyen jogvesztő határidő.
Időközben a képviselői önálló indítványt benyújtók a korábbi 90 napjukat 180 napra emelték fel. Ez egy ugyanolyan határidő szerintem, mint a 90 nap; mert mi van akkor, ha a 187. napon fejeződik be az eljárás jogerősen? Ebben az esetben ismét elvesztik az önkormányzatok a korábban elnyert címzett vagy céltámogatásukat. Tehát továbbra is szeretnék érvelni és meggyőzni a kormány tisztelt képviselőjét, az államtitkár urat, hogy az a helyes, amikor normatív módon szabályozunk, és ahhoz az eljáráshoz kötjük az egész rendszert, amiről tulajdonképpen a módosító indítvány szól.
Ráadásul van ebben az eljárásban egy bizonytalansági tényező, hogy ezt csak kérelemre és a belügyminiszter engedélyezi, ami nem a normatív szabályozás irányába hat, hanem arra, hogy a belügyminiszter diszkrecionális jogkörében lehet - én ezt nem feltételezem előzetesen -, hogy lesz olyan önkormányzat, amelyiknek engedélyezi ezt, és lesz olyan, amelyiknek nem engedélyezi. Látjuk a kormányhatározatot, amely november 7-én került kihirdetésre, hogy a címzett támogatások esetében is - nyilván a parlamenti vita előtt vagyunk, de azért ez egy meghatározott determinációt nyújt - mindösszesen öt ellenzéki önkormányzat jut 2003-ban induló új címzett támogatáshoz. Tehát, amikor én erről beszélek, lehet, hogy nem alaptalan a félelmem, hogy ne a Belügyminisztérium döntéséhez kötődjön az elbírálás, hanem normatív alapon az eljárás jogerős befejezéséig, és aki ilyet elnyert, ezt követően kaphassa meg mindenféle kérelem és különböző engedélyezési eljárás nélkül.
Erre figyelemmel, tisztelt képviselőtársaim, úgy gondolom, hogy nem határidőt kell szabni, hanem az önkormányzatok elnyert lehetőségeit biztosítani kell, és ez az általam benyújtott módosító indítvánnyal érhető csak el.
Köszönöm a figyelmüket.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem