DR. HILLER ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. HILLER ISTVÁN
DR. HILLER ISTVÁN oktatási minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Mértéktartó és visszafogott stílusban előadott interpellációját köszönöm, így mód van arra, hogy erről a valós kérdésről, a Nemzeti Tankönyvkiadó helyzetének értékeléséről érdemi párbeszédet folytassunk.
Tisztelt Képviselő Úr! Az elmúlt években éppúgy a politikai életben, mint a sajtóban, többször is visszatérő téma volt a Nemzeti Tankönyvkiadó kérdése. Egyetértünk abban, képviselő úr, hogy a Nemzeti Tankönyvkiadó fontos szereplője a tankönyvkiadásnak, és hogy a tankönyvpiac mintegy felét jelentik a Nemzeti Tankönyvkiadó által kiadott kötetek. A tankönyvkiadó tulajdonlásának kérdése azonban - ellentétben az ön interpellációjában elhangzottakkal - nem befejezett, tehát megismétlem, nem befejezett, nemhogy a kivitelezés, még a döntés szintjén sem. Az egyértelmű, hogy a kormány, ezen belül az Oktatási Minisztérium felelősséget érez a tankönyvkiadásért minden szinten és minden formájában, és ez így marad a jövőben is. Ám bármilyen megoldás születik, biztosíthatom önt és frakcióját arról, hogy egyértelmű az az akarat, hogy az állam meghatározó és döntő szóval rendelkezzen a későbbi működésben is.
Ami a személyi összetételt illeti, kérem, hogy amennyiben teheti, próbáljon meg mélyebbre ásni az emlékezetében, és akkor megtalálhat ott több olyan emléket, amely szerint a korábbi igazgatóság tagjai között nem egy olyan személyt találunk, aki pártszinten, vagy akár sajtóklubszinten, de ha máshogy nem, egyértelműen vállalt módon kötődött a korábbi kormányzathoz is. Ezzel szemben a kiadó vezérigazgatója, akit a korábbi kormány, az önök kormánya nevezett ki 2001. március 13-ától kezdődően, mind a mai napig hivatalban van, tisztességesen végzi a munkáját, egyébként tagja az igazgatóságnak is.
Hasonlóképpen szeretnék azonban egy rövid nyilatkozatot idézni, amely rövid nyilatkozat az előző, az önök által leváltott vezérigazgatótól származik, és néhány nappal ezelőtt jelent meg, talán az értékítéletének kialakításához ez is adalékul szolgál. Idézem tehát: "Sem az Antall-, sem a Horn-kormány nem akart nyomást gyakorolni a kiadóra, hogy meghatározott nyomdákat részesítsünk előnyben. Ám 2000-ben először csak felhívták a figyelmemet a Kövér Szilárd érdekeltségi körébe tartozó Zenith Nyomdára, és annyit kértek tőlem, hogy ha más nyomdák ajánlatával megegyező feltételekkel pályázna egy megrendelésre, akkor részesítsem előnyben. Majd egyre keményebb felszólítások érkeztek a tankönyvkiadó tulajdonosától, az ÁPV Rt.-től: adjak még több megrendelést a Zenith Nyomdának. A volt vezérigazgató hiába számított jelentős tekintélynek a szakmában, amikor erre a kérésre nemet mondott, mennie kellett." Eddig az idézet.
Remélem, a válaszom egésze, az idézet és a korábban elmondottak együttese hozzájárul ahhoz, hogy a képviselő úrnak teljesebb képe legyen az egész rendszerről, így kérem szépen a válaszom elfogadását.
Köszönöm. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem