DR. NÉMETH IMRE

Teljes szövegű keresés

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Csak földművelésügyi, elnök úr!
A parlamentben nem először fordul elő, hogy az előző ciklus kormánypárti politikusai az új kormányon kérik számon saját programjuk végrehajtását. Az önök törvénymódosításában megfogalmazott intézkedés elhamarkodott és szakmailag nem kellően átgondolt volt, nem előzte meg hatástanulmány-készítés, még egy szerény prognózis sem. Elemezni kellett volna ugyanis, hogy hány földtulajdonos kíván majd élni ezzel a lehetőséggel, és mekkora területet fog érinteni az osztatlan tulajdonközösségek megszüntetése. Ez a kisebbik probléma volt.
A nagyobb probléma az volt, hogy az önök által 2001 végén elfogadott törvényhez a 2002-es költségvetésben egyetlen fillért sem biztosítottak. Úgyhogy meglehetősen furcsa a Medgyessy-kormányon számon kérni, amely az önök költségvetési kerete között gazdálkodik, hogy miért nem hajtottak végre ezt a feladatot, amelyhez egyetlen fillér költségvetési fedezet nem volt rendelve.
A képviselő úr szemléletesen érzékeltette a feladat nagyságrendjét, és rávilágított arra, hogy 1,2 millió hektár termőföld kiosztásáról lenne szó, a mi kimutatásunk szerint ennek a költségvetési fedezetigénye meghaladná a 7 milliárd forintot. Tisztelt képviselő úr, ez egyharmadnyi földkárpótlást jelentene, amelyről ön is tudja, hogy hány évig tartott Magyarországon. A földhivatalok jelenleg is túlterheltek, hiszen az elmúlt évtizedhez képest kétszer annyi ügyirat érkezik hozzájuk, és ha megháromszoroznánk ezt a feladatot a jelenlegi feltételrendszer mellett, úgy gondolom, hogy hihetetlen problémát okoznánk minden olyan embernek, aki bármilyen ügyet akar elintézni a földhivatalokban.
A konkrét kérdései közül az első úgy szólt, hogy mikorra juthatnak önálló ingatlanhoz a földtulajdonosok. Azt tudom mondani, hogy a Medgyessy-kormány is egyértelműen támogatja, hogy a ténylegesen gazdálkodni akaró, földet művelő, osztatlan tulajdonközösségben földdel rendelkezők hozzájuthassanak a lehetőséghez, hogy ezt megtehessék. Tehát már a következő évben ilyen lehetőség megnyílik a számukra.
A második kérdés úgy szólt, hogy a szovjet típusú tulajdonrendszerek fenntartása meddig történik meg. Szeretném emlékeztetni a képviselő urakat, akik valamikor kisgazda színekben ültek a parlament padsoraiban, hogy a kárpótlás és a részaránytulajdon-kiadás kapcsán jöttek létre az osztatlan tulajdonközösségek, ekkor pedig önök voltak kormányon, tisztelt uraim, tehát önök hozták létre a szovjet típusú tulajdonrendszert, amelynek a megszüntetéséhez most 7-8 milliárd forintot kérnek az ország adófizetőitől.
A harmadik kérdés, hogy a kieső EU-támogatás pótlása miképpen történik meg. Szeretném tájékoztatni önöket, hogy információhiányban szenvednek, ugyanis az Európai Unióban a tényleges földhasználók jutnak támogatáshoz, és ez elválik a legtöbb esetben a földtulajdontól, tehát az osztatlan tulajdonközösségi területeken gazdálkodók, bérbe vevők minden további nélkül az Európai Unióban támogatáshoz tudnak jutni, és semmiféle pótlásról nincs szó. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Köszönöm a kérdésüket, és kérem elfogadni a választ. (Folyamatos zaj. - Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem