DR. NÉMETH IMRE

Teljes szövegű keresés

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ön az interpellációját azzal kezdte, hogy a szövetkezeti üzletrészek állami megvásárlása nehézségekbe ütközik. Meglehetősen finoman fogalmazott, a felvetett probléma ugyanis ennél lényegesen több.
A probléma általános voltára való tekintettel a kérdést a következőképpen is feltehette volna: a mi kormányunk igazságtalanul kizárta az üzletrész-értékesítés lehetőségéből az üzletrész-tulajdonosok felét, vajon a Medgyessy-kormány hajlandó-e ezeket az igazságtalanságokat korrigálni? (Szórványos taps az MSZP soraiból.) Erre határozott igennel tudtam volna válaszolni. Mi igyekszünk kijavítani az Orbán-kormány hibáit, helyesbíteni a tévedéseit, de csak olyat ígérünk, aminek a költségvetési-pénzügyi fedezetét is biztosítani tudjuk.
A kormány elfogadta a szövetkezeti üzletrészprobléma rendezésének menetrendjét: 2003-ban, azaz jövőre a felvásárolt üzletrészek értékesítésére kerül sor. Ezt követően, az év második felében el fogjuk fogadni a már felszámolt szövetkezetek üzletrész-tulajdonosainak méltányos kárpótlását. Az ezt követő két évben pedig minden alanyi jogú üzletrész-tulajdonosnak vételi ajánlatot kívánunk tenni.
(11.10)
A jelenlegi költségvetési helyzetben ezt a menetrendet tartjuk betarthatónak.
Az Orbán-kormány megvásárolt ugyan 63 milliárd forint értékű üzletrészt, de az ehhez szükséges pénzt hitelből fedezte teljes egészében. E hitel törlesztését a Medgyessy-kormánynak kell megkezdeni, miközben a többi üzletrészproblémát is rendezni kell.
A földművelési és vidékfejlesztési hivatal megyei hivatalának álláspontja - szeretném hangsúlyozni - nem téves, az Orbán-kormány ugyanis a vételi ajánlatot ahhoz kötötte, hogy a szövetkezet az 1967. évi III. törvény hatálya alá tartozzék, és az 1992. évi II. törvény, azaz a szövetkezeti átalakulási törvény szerint átalakuljon.
Nézzünk az ön konkrét példáját! A tyukodi Kossuth Mezőgazdasági Szövetkezet fizetésképtelenség miatt elindított felszámolása következtében az 1992. évi II. törvényt nem tudta végrehajtani, ilyen értelemben a szövetkezet nem alakult át, így az Orbán-kormány piaci eljárása szerint sem jogosult az ottani üzletrész-tulajdonos üzletrészt értékesíteni, hiszen ilyen valójában nincs is. Természetesen fölvetődhet a kérdés, hogy a méltányos üzletrészrendezés milyen időre nyúljon vissza, hiszen tudjuk, hogy az üzletrész kiadása előtt különféle vagyonrészek nevesítésére is sor került a szövetkezetekben.
Úgy gondoljuk, hogy a '92. évi II. törvény előtti időkre nem lehet visszanyúlni, ennek a költségvetési fedezetét nem lehet megtalálni. Ilyen értelemben az elkövetkezendő években sem lehet arra számítani, hogy a '92 előtti vagyonrészek kifizetésére sor kerüljön.
Köszönöm a kérdését, kérem válaszomat elfogadni. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem