DR. CSEHÁK JUDIT

Teljes szövegű keresés

DR. CSEHÁK JUDIT
DR. CSEHÁK JUDIT egészségügyi, szociális és családügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! A képviselő asszony írásban is feltette nekem szó szerint ugyanezeket a kérdéseket, én részletesen válaszoltam ugyanezekre a kérdésekre, és figyelmesen, még egyszer meghallgattam ugyanezeket a kérdéseket. Eltűnődtem, vajon elhamarkodottan ítélem-e meg a dolgot, ha úgy döntök, hogy a képviselő asszony meggyőzésére kár huzamosan időt fordítanom (Derültség és taps a kormánypárti padsorokban.), ezért engedje meg, hogy kérdéseire röviden válaszoljak.
Először is, értékrendünk világos: kormányunk fontosabbnak tartja a családokat, mint az önök kormánya (Moraj az ellenzéki padsorokban. - Taps a kormánypárti sorokban.), ezért támogatja a civil kezdeményezéseket, mert szövetségesnek tekinti a civileket, így tehát az ön feltételezése alaptalan, az állításait pedig a leghatározottabban visszautasítom.
Másodszor: nem utasítjuk el a kezdeményezéseket, hanem támogatjuk őket, legfeljebb nem válogatjuk a jelentkezőket pártpolitikai szempontok szerint, mint ahogy az ebből a jelentésből egyébként kiderül. A Családpolitikai Intézet 100 millió forintjából ugyanis 18 milliót azért voltunk kénytelenek visszavonni és zárolni, mert nem az eredeti célra használták azt fel. Ezt a módszert nem kívánjuk folytatni. Nem szüntetjük meg a pályázati programot, de ellenőrizzük a pénzek felhasználását, és hogyha nem az adott célra használják fel - mint ahogy az sok esetben történt, hogy a 10 százalékát sem költötték az eredeti célra -, visszavonjuk ezeket a pénzeket, és azoknak adjuk, akik fel tudják azokat használni.
A képviselő asszony azt kérdezi, hogy mire költöttük a pénzt, ezért javaslom, hogy figyelmesen olvassa el még egyszer azt a részletes tájékoztatót, amit átadtunk önnek és képviselőtársainknak, hiszen a fejezeti kezelésű előirányzatnak nemcsak a 2003-as, hanem a 2001-es, 2002-es számairól is beszámoltunk, hogy az összehasonlítható legyen. És mielőtt végképp aggódna, képviselő asszony, a pályázatok sorsáért, a figyelmébe ajánlom ezt a részletes vizsgálati anyagot is.
Egyébként - most már nem önnek, hanem a közvéleménynek, az érintetteknek - azért elmondanám, hogy igen, a jövő évi költségvetésben nem 2,4 milliárd forintot, mint amit önök két év alatt, hanem ennek a hússzorosát, plusz 50 milliárd forintot fordítunk a családok támogatására (Taps a kormánypártok soraiból.): 28 milliárdot a családi pótlék emelésére, az anyasági támogatás emelésére 2 milliárdot, a nagyszülők gyesére 2,5 milliárdot, a kiegészítő családi pótlék emelésére 4,1 milliárdot, az apák szülési szabadságára 1,5 milliárdot és több mint 12,5 milliárdot a családtámogatásra - ez több mint 50 milliárd forintos többlet. Kétségtelen, hogy törvényesen, nyilvánosan, szabályozott feltételek szerint adjuk oda maguknak az érintetteknek, nem pályázattal akarjuk ezt elosztani. A szocialista kormány tehát éppen hogy nem fordul szembe a családokkal, világos az értékrendünk, nem válogatunk a családok között, hanem közvetlenül támogatjuk őket; a civil kezdeményezésekkel hasonlóképpen járunk el.
Ez a kormány támogatja a családokat - megismételném más hangsúllyal, de így igaz: "ez" a kormány támogatja a családokat. (Derültség és taps a kormánypárti padsorokban.) Remélem, hogy az általuk is ellenőrizhető tettek minősítik majd... (Hangosítás nélkül. - Taps a kormánypárti sorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem