SISÁK IMRE JÁNOS

Teljes szövegű keresés

SISÁK IMRE JÁNOS
SISÁK IMRE JÁNOS (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, hogy ha itt ilyen állítások lesznek, amelyeket Burány Sándor államtitkár úr mondott, akkor folyamatosan kétpercezni fogunk. (Burány Sándor: Ezek tények, nem állítások!) Államtitkár úr, a tények nem mindig mondanak igazat! (Derültség az MSZP padsoraiból.) Lehetséges, hogy makrogazdasági szinten az összeg biztosított, országosan. (Burány Sándor: Azt mondod?) No de, kedves államtitkár úr, tessék mondani, a 30,2 milliárd forintos illetékbevétel meg a gépjárműadó-bevétel minden önkormányzatot megillet? A gépjárműadó-bevétel igen. De az illetékbevétel kiket illet meg? És akkor rögtön oda lyukadunk ki, kérem szépen, hogy abszolút nem elegendő a bérfejlesztésre az a fedezet, ami bent van a költségvetésben.
Ezen túlmenően szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy az önkormányzati törvény 8. §-ának (1) bekezdése 27 önkormányzati feladatot mond ki, a 8. §-ának (4) bekezdése pedig 7 kötelező önkormányzati alapfeladatról beszél. Tessék mondani, ha önök minden szabad rendelkezésű pénzt, ami a szja-ból, a normatívából és minden más egyéb forrásból az önkormányzatokhoz érkezik, számba veszik, akkor a 27 önkormányzati feladatnak a finanszírozását hogyan tudja véghez vinni az önkormányzat?! Mondjuk, a közművelődési terület biztosítását vagy az alapfokú óvodai nevelést vagy az általános iskolai oktatást. Az általános iskolai oktatásnál, tudja, hogy 70 százalékban finanszíroz a normatíva, az óvodai nevelésnél 40 százalékban finanszíroz a normatíva. Azok a pénzek, amelyeket önök számba vesznek a bérfejlesztés fedezetéül, korábban a 40 meg a 70 százalékos normatívának a 100 százalékra történő kiegészítését célozták meg. Mit kezdenek most az önkormányzatok ezeknek a feladatoknak a végrehajtásával, azt tessenek nekem megmondani!
Lehet egyébként, hogy 284 milliárd forint összességében (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) rendelkezésre áll, de ez nem biztosítja az önkormányzati feladat-végrehajtást.
Köszönöm szépen. (Taps az MDF padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem