ÉKES JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

ÉKES JÓZSEF
ÉKES JÓZSEF (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Talán az államtitkár úrral vitatkoznék. Államtitkár úr, ön nem ismeri az önkormányzatok működési formáját, ezt kell megállapítanom. Az valóban igaz, amit ön mondott, hogy a normatív támogatások és az önkormányzatokhoz juttatott személyi jövedelemadó-növekmény és a gépjárműadó maradó része valahol egyenlegben van. Ez lehetséges, hogy igaz. (Babák Mihály: De nincs!) Hadd fejezzem be én is a magam részéről! Ön, államtitkár úr azt mondta, az eddigi felszólalások az ellenzék részéről nem fedik a valóságot. Én erre azt mondom, hogy az ön állítása nem fedi a valóságot, már csak azért sem, hisz az önkormányzatoknál - ezt a képviselőtársam is elmondta - az iparűzési adó eddig is helyben maradt. Ha nézem az elmúlt évek működési feltételeit egy önkormányzatnál, az önkormányzatok bevételeinek 90 százaléka a működési feltételek biztosítására ment el. És egy dolgot ne felejtsen el, államtitkár úr. Itt, a parlament falai között hangzott el az, hogy a bérnövekmény teljes összegét a kormány biztosítani fogja, nem terheli meg ezzel az önkormányzatok eddigi működési feltételeit.
A másik pedig az, hogy amikor az önkormányzati választások idején megjelent az a szlogen, hogy "több pénzt az önkormányzatoknak", akkor minden egyes önkormányzat jogosan feltételezte, hogy az 5 százalékos személyi jövedelemadó többletjuttatással, valamint a gépjárműadó többletjuttatásával együtt az önkormányzatok jobb kondícióba fognak kerülni. Így ezzel jelen pillanatban nem kerülnek jobb kondícióba.
A másik pedig az, hogy az iparűzésiadó-bevételek nem fognak növekedni, hisz a rendszer 2001-ig fejezte be az önkormányzatok iparűzésiadó-rendeletét (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és ha veszem a forint erősödését, nemhogy növekedne a gazdasági társaságok stabilitása, hanem negatív irányba fog átcsapni. (Taps az MDF padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem