ÉKES JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

ÉKES JÓZSEF
ÉKES JÓZSEF (MDF): Nagyon köszönöm, elnök úr a szót. Az előbb a két percbe sajnos nem fért bele, amit Keller és Páva képviselőtársamnak kívántam mondani. Minden egyes kisvárosnál, középvárosnál és nagyobb városnál ugyanúgy működik a tömegközlekedés, mint ahogy Budapest fővárosban is működik. Egy dolgot nem szabad elfelejteni: idáig az összes település, ott, ahol tömegközlekedés van, minden település hozzájárult a különböző, tömegközlekedést biztosító társaságok költségvetéséhez.
Ebben a szorult helyzetben sajnos az önkormányzatok nem fognak tudni hozzájárulni a tömegközlekedéshez. Ez mit von maga után? Meg fogják emelni a helyi tömegközlekedési díjakat. Tisztelt Képviselőtársam! Itt jön be az, amit az előbb mondtam, hogy innentől fogva ez az ott élő lakosságot terheli.
A másik fontos kérdés, hogy a közüzemi díjak emelése - be van tervezve 4,5 százalékos infláció -, a mai viszonyok között már nagyon jól tudjuk, 8-10 százalék között lesz, de ez sem egységes. Minden egyes településrész, akár Somló vagy Ajka környékét veszem, más vízműtársulathoz tartozik, mint az ország másik vége. Innentől fogva nem istenbizony, hogy 4,5 százalékos lesz a közüzemi díjak növekménye, hanem jóval magasabb. Innentől fogva ezzel is az állampolgárokat terhelem, de helyileg.
Ha ilyen nagymérvű terhet teszek az önkormányzatokra, ami ellehetetleníti a költségvetést, rajta keresztül az állampolgárok isszák meg ennek a levét, mert az önkormányzatok az ellehetetlenült helyzet miatt kénytelenek lesznek úgy emelni, adott esetben bizonyos forrásokat, hogy az önkormányzat csődje ne következzen be, de az összes teher az állampolgárokra fog nehezedni. A fiatal házasok támogatása az önkormányzatnál: az én településemen (Az elnök megkocogtatja a csengőt.) erre évente 20 millió forintot fordítottunk. Erre ma már nem lesz lehetőség, pont emiatt.
Köszönöm.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem