ÉKES JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

ÉKES JÓZSEF
ÉKES JÓZSEF (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Keller és Páva képviselőtársamnak az előzőleg elmondottakkal kapcsolatban szeretném azt elmondani, hogy talán Kuncze Gábor általános vitában kifejtett véleményének kellene egy kicsikét helyt adni abban az értelemben, hogy ő is elismerte, hogy az önkormányzatok forrása normatív alapon rettentő kevés. De én nem ebből akarok kiindulni. Ha a Páva Zoltán képviselőtársam által elmondottak szerint az elmúlt négy év folyamán minden költséget működési költségre kellett költeniük az önkormányzatoknak, akkor abban az esetben a mostani bér jellegű 50 százalékos működési normatíva átadása elviszi az önkormányzatok plusz személyi jövedelemadóba adott 5 százalékát, elviszi a gépjárműadóból származó pluszbevételeket, és nagymértékben elviszi az iparűzési adót is.
Tisztelt Képviselőtársaim! Innentől fogva mindent rápakolunk az önkormányzatokra, és mindent rápakolunk az önkormányzatok mögött levő állampolgárokra. Miért mondom ezt? Minden egyes önkormányzatnak vannak önként vállalt feladatai, amelyek adott esetben nemcsak önként vállalt feladatok, hanem kötelező feladatok is: temetők működtetése, utak tisztítása, síkosságmentesítése, parkok fenntartása, művelődés, kultúra támogatása, sport támogatása, civil szervezetek támogatása, és a civil szervezetek támogatásában benne vannak egészségügyi, szociális és egyéb más civil szervezetek is.
(16.30)
Tisztelt Képviselőtársaim! Itt nem az adóerő-képességről van szó, mert azt önök ugyanúgy számolták, mint az előző kormány is számolta. Számításokat is csináltak. Az én városom esetében körülbelül 310 millió forint marad az összes bevételből, de ez messze nem fedezi az önként vállalt feladatok végrehajtását. Itt van a legnagyobb probléma.
Amit Kuncze Gábor is a maga részéről mondott a költségvetéssel kapcsolatosan: az önkormányzatok stabilitását csak úgy lehet megőrizni, ha a hiányzó 120 milliárd visszakerül az önkormányzatok működési rendszerébe. (Taps az ellenzéki képviselők padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem