DR. WIENER GYÖRGY

Teljes szövegű keresés

DR. WIENER GYÖRGY
DR. WIENER GYÖRGY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Sisák képviselő úr közölte, hogy a tények nem mindig mondanak igazat. Én azonban abból indulnék ki, hogy mégis maradjunk a tényeknél. Először nagyon röviden reflektálnék Hargitai képviselőtársam felszólalására. Ő arról beszélt, hogy a termőföld bérbeadásából származó adó most eltűnik a költségvetésből. Ha alaposabban megnézzük az egyik táblázatot, akkor világosan láthatjuk, hogy a 2001. évben a teljesítés ebből a bevételből 2 milliárd 424 millió forint volt, 2002-ben az előirányzat 1 milliárd 750 millió, ezzel szemben 2003-ra 4 milliárd forint az előirányzat. Tehát ne beszéljünk arról, hogy ez az adónem eltűnik, illetőleg hogy a miniszter asszony tévesen hivatkozott erre az adónemre.
Röviden reflektálnék arra is, hogy a számvevőszéki jelentés esetében sem árt a pontosság. A számvevőszéki jelentés 106. oldala a következőt mondja: "Az állami támogatások, hozzájárulások, valamint a személyi jövedelemadóból átengedett bevétel 2003. évi 29,2 százalékos növekménye (254,2 milliárd forint) nem nyújt fedezetet a bér- és szociálpolitikai intézkedések teljes körére."
Mi a különbség Burány Sándor államtitkár úr fejtegetése és a számvevőszéki jelentésben megállapított tények között? Az a különbség, hogy Burány Sándor államtitkár úr hivatkozott az illetékbevételre, illetőleg a gépjárműadó-többletbevételre, és ha ezt a két bevételi nemet is figyelembe vesszük, abban az esetben jön ki az a 284 milliárd forint, amely összességében már fedezetet nyújt a 282,5 milliárd forintos növekményre.
Világosan látnunk kell tehát, hogy az ÁSZ-jelentés és a politikai államtitkár úr fejtegetése közötti különbségnek mi az oka. Pontosan kellene, kedves képviselőtársaim, az ÁSZ-jelentésre is hivatkozni!
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem