DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Teljes szövegű keresés

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY egészségügyi, szociális és családügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Örülök annak, hogy a költségvetés részletes vitája mintha egy kicsit békésebb vizekre érkezett volna, legalábbis Csáky képviselő úr egy-két gondolata talán bizonyos szakmai választ is érdemel.
Ami az irányított betegellátást illeti, a képviselő úr emlékszik, hogy az előző ciklusban akkori kormánypárti és ellenzéki támogatás övezte ennek a kísérletnek a megindítását. Sok értékelő tanulmány készült, többek között az elmúlt hetekben készültek el újabb tanulmányok - én megígérem önnek, hogy ezeket el fogom juttatni -, azzal együtt, hogy nincs minden kérdésre válasz. Ezért tettük azt, hogy nem rendszerbe foglaltuk az irányított betegellátást, hanem most csak egy kicsit nagyobb populációra való kiterjesztést javasolunk az Országgyűlésnek, mert vannak olyan kérdések, amelyekre választ kell adni. Ugyanakkor egy ígéretes kezdeményezésről van szó, mert mind a prevencióra való ösztönzés, mind a racionális gyógyszerrendelés tekintetében vannak biztató tapasztalatok, vannak kimutatható megtakarítások.
Én csak arra inteném magunkat, hogy téves következtetésekkel vagy előítéletekkel ne közelítsünk ezekhez a próbálkozásokhoz, de kétségtelen, hogy további tapasztalatokat is kell szereznünk olyan helyeken, ahol eddig ilyen modellvizsgálatok még nem folytak.
Ami pedig azt az észrevételét illeti, hogy az egészségügyi finanszírozás nehezebb helyzetbe hozza az önkormányzatokat, képviselő úr, szeretném ismételten elmondani, hogy az 51 százalékos béremelés teljes körben, járulékvonzatával együtt, fedezettel biztosított a következő évi költségvetésben (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), ideértve a 13. havinak az 50 százalékát, és még ezenkívül 2,5 százalékos (Az elnök ismét csenget.) dologi automatizmus is van a költségvetésben, ami viszont évekig nem volt.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem