DR. GRUBER ATTILA

Teljes szövegű keresés

DR. GRUBER ATTILA
DR. GRUBER ATTILA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tizenkét éve vagyok települési és megyei önkormányzati képviselő. Higgyék el, nem az ellenzéki retorika mondatja most velem azt, hogy soha ilyen önkormányzati működést korlátozó költségvetést önkormányzati szemmel nem láttam.
(18.10)
A megyei önkormányzatok működése során kezdettől fogva fölmerült - és nem a számokkal akarok zsonglőrködni -, hogy egy politikai legitimációjú testület intézményfenntartással foglalkozik, vagy önként vállalt feladatokat is elvállalhat. Ez a kérdés most a települési önkormányzatoknál is megjelenik.
A mostani költségvetési kondíciók mellett megváltozik az önkormányzatok szerepe, intézményfenntartó önkormányzatok lesznek, kizárólag ilyen szereppel, és bizony a település fejlesztése, az életkörülmények javítása, az önkormányzati önállóság, az önkormányzatok döntési felelőssége fog megszűnni. Ez lenne az önkormányzati reform?
De azért egy példát; siófoki képviselő vagyok, ez egy 25 ezer lakosú település. A közalkalmazotti bérnövekmény, nem számítva a kórházunk részét, 400 millió forint, az szja-növekmény 140 millió, a gépjárműsúlyadó növekménye körülbelül 40 milliós pótlólagos támogatást hoz. Sajnos, bár igyekeztem, természetesen minden egyes módosító indítványt nem tudtam most átolvasni. Azonban az idegenforgalmi bizottságban az a szomorú tapasztalatom volt, hogy a kormánypárti képviselők minden egyes módosításunkat legfeljebb ha tartózkodással tüntették ki, de azokat a bizonyos konstruktív módosításokat én még nem láttam.
Nagyon lényeges, és több képviselőtársam már jelezte, hogy a kistelepüléseknél (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.), ahol intézményfenntartó társulások vannak, még súlyosabb lesz a helyzet.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem