DR. MÁTRAI MÁRTA

Teljes szövegű keresés

DR. MÁTRAI MÁRTA
DR. MÁTRAI MÁRTA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A 2003-as költségvetés tárgyalása során világosan látjuk azt, hogy Medgyessy Péternek az Egyetértésben a nemzettel című programjában tett ígéretei a nagy átvágás kategóriájába tartoznak.
Azt mondta Medgyessy Péter ebben a programfüzetében: javítjuk a fogyatékos embertársaink életminőségét. Nos, hölgyeim és uraim, ez olyan jól sikerült, hogy a költségvetésben szinte elfelejtettek gondolni a fogyatékosokra. 2002-ben 39,3 milliárd forintot tartalmazott a költségvetés, ezzel szemben a 2003. évi tervezetben megszűnik a társadalmi szervezetek és alapítványok nevesített támogatása, megszűnik a szociális intézmények rekonstrukciós programja. A fogyatékosügyi program előirányzata 35 százalékkal csökkent, ez mintegy 700 millió forintot jelent, a fogyatékosügyi támogatás 21 százalékkal csökkent, ez mintegy 18 milliárd forintot jelent. Az intézményes ellátás normatíváit 62 százalékos szinten tartalmazza a költségvetés. Gyakorlatilag - azt kell mondanunk - leállt a fogyatékosügyi program, amire egyszerűen magyarázatot sem találok a képviselőtársaim részéről.
Ugyanakkor mit ígért tulajdonképpen Medgyessy Péter a családoknak? Még azt ígérte, hogy tízezer forinttal megemeli a gyest. Ezzel szemben a költségvetés 4 ezer forinttal bírja támogatni, ami sokkal kevesebb, mint amennyi az ígéretek között szerepel. Nem változik a gyed mértéke sem, hiszen ez továbbra is bruttó 83 ezer forint lett. Mit ígért a családoknak? Nincs alanyi jogú tankönyvellátás, nincs ingyenes étkeztetés, amelyre oly sokat vártak, és ennek még csak a pótlását sem látom sehol. Tehát nemhogy az önkormányzatokat nem hozzák helyzetbe, hogy tudják finanszírozni a családok ilyen szintű támogatását, hanem még a költségvetési források keretében külön fejezetben sem találhatjuk meg.
De mit ígértek a nyugdíjasoknak? A nyugdíjasok támogatása is elmarad, mert nekem ne mondják, hogy a 13. havi nyugdíjjal letudják azt a támogatást, ami a kampány során felvetődött (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.). Ez ugyanis messze nem fedezi, hiszen tulajdonképpen egynegyede sincs annak, mint ami a választások során elhangzott. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem