DR. KOVÁCS ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

DR. KOVÁCS ZOLTÁN
DR. KOVÁCS ZOLTÁN (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Keller László itt indulatkeltésről beszélt az imént. Úgy gondolom, hogy az Állami Számvevőszék nem arról híres, hogy itt bármilyen indulatkeltő megjegyzéseket és gondolatokat hoz elő a parlamentben.
Én nem tudok olyan költői lenni, mint Nyitray András, és olyan közönséges sem, mint Toller László, én az Állami Számvevőszék szövegét szeretném idézni (Dr. Pető Iván: A dátumot is olvasd fel!), és ha indulatkeltő volt valaki, akkor én itt voltam az elmúlt négy évben az önkormányzati vitában, Keller László és Veres János volt az, aki körülbelül naponta negyvenszer citálták az ÁSZ jelentését. Hadd idézzek én is belőle!
"Az állami támogatások, hozzájárulások, valamint a személyi jövedelemadóból átengedett bevétel nem nyújt fedezetet - tisztelt hölgyeim és uraim - a kormányprogramból adódó bér- és szociálpolitikai intézkedések teljes körére, makroszinten sem." A következő megjegyzés: "Folytatódik az önkormányzatok saját bevételeinek bevonása a kötelező feladataik ellátásába - erről itt többen beszéltek -, mozgásterük, szabadon felhasználható forrásaik nem nőnek." Ez azt jelenti, hogy korlátozva lesznek az önkormányzatok a szabad mozgásukban. "Egyes önkormányzatoknál a működőképességet veszélyeztető forráshiány keletkezhet, a forráshiányos önkormányzatok száma növekedhet." Az önkormányzati szövetségek meg is mondták a számukat, mintegy 700-zal, ez azt jelenti, hogy minden második önkormányzat önhikis körbe fog kerülni. (Kuncze Gábor közbeszól.)
Végezetül, amiről nem nagyon beszéltünk eddig, hogy a tb-finanszírozás esetében az is az önkormányzatoknál jelentkezik, hiszen önkormányzati kórházakról van szó, az alacsonyabb teljesítményű, kisebb kórházak, rendelőintézetek esetében működési zavarokhoz vezethet. Fennáll a veszélye a rosszabb jövedelempozícióban lévő, kevés saját bevétellel rendelkező intézmények egyensúlyi körülményei romlásának.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az önkormányzat nem valami elvont fogalom, ott élünk mindannyian. Ezért beszélt minden polgármester arról, saját választópolgárai és mindannyiunk polgártársai érdekében, hogy meg kell változtatni ezt, és ez nem elegendő, amit egyébként (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Veres és a Gulyás képviselő urak benyújtottak. (Keller László közbeszól. - Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem