DR. GÉMESI GYÖRGY

Teljes szövegű keresés

DR. GÉMESI GYÖRGY
DR. GÉMESI GYÖRGY (MDF): Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ez a baj, amikor nincsenek fejezetek és tematikák, mert sajnos mindenki szeretné elmondani a véleményét, de az idő rövidsége és ez a technika ezt nem teszi lehetővé.
De Keller úr hozzászólásához szeretnék néhány gondolatot fűzni. Az egyik az, hogy én minden önkormányzati érdekszövetségi ülésen ott voltam, amikor a költségvetést tárgyalták az elmúlt tíz esztendőben. Ilyen gyorsan az önkormányzati szövetségek még nem állapodtak meg egymás között, mint ebben az esztendőben. Körülbelül másfél órát vett igénybe, hogy abban az észrevételsorban, amelyet megkapott a képviselőtársam, egyetértsenek.
Egyébként módosító indítvány kapcsán szólok, mert én is módosítottam, tettem be ilyen módosító indítványt, illetve Kovács Zoltán polgármestertársammal nyújtottunk be arra vonatkozóan, hogy ennek a bérnek a másik részét, az 50 százalékát, amit az önkormányzatokra hárítanak, hogy lehetne központi költségvetési forrásból biztosítani. De sajnos ez a bizottsági ülésen nem nyert támogatást. A kiéheztetett önkormányzatokkal kapcsolatosan, igen tisztelt képviselőtársam, csak jelzem, hogy 2001-ben 10,6 százalék, 2002-ben meg 12,6 százalék növekmény volt az önkormányzati fejezetben, és az inflációra nyilván emlékszik, hiszen gazdaságpolitikával foglalkozik.
Itt arról van szó egyébként, nem másról, csak el kellene ismerni, hogy volt egy ígéret, egy politikai ígéret, és a politikai ígéret nem került betartásra szó szerint. Azt, hogy mennyi pénz volt a kasszában és mennyi volt elígérve, már szeptemberben látni lehetett, igen tisztelt képviselőtársam. Akkor nem kellett volna olyan hazardírozásba belemenni, hogy még belevállalunk 300 milliárd forintot, kinyomjuk bérbe, és annak a következményeit már ígéretünknek megfelelően nem tudjuk betartani.
Az utolsó gondolat pedig az - az előbb a gépjárműadó kérdését elmondtam -, hogy ezen keresztül áthárítják a település lakóira a bérnövekmény kifizetésének egy részét. A másik a helyi adó kérdése, ahol egy 20 százalékos növekmény van. Nem biztos, hogy 20 százalékos növekmény lesz a helyi adón, másrészt azért megdolgoztak a települések. Gyakorlatilag elveszik azt a pénzt a településektől, amiért megdolgoztak (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és amit tulajdonképpen saját fejlesztési programjaik végrehajtására tudnának befektetni.
Köszönöm. (Taps az MDF padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem