KIS PÉTER

Teljes szövegű keresés

KIS PÉTER
KIS PÉTER (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! A közalkalmazottak jogállásáról szóló '92. évi XXXIII. törvény módosítása 2001. július 1-jei hatállyal meghatározta az ügyeleti, készenléti feladatok ellátásában részt vevő közalkalmazottak esetében az elrendelhető munkavégzés felső határát, 300 óra/naptári évben. Az intézményi kollektív szerződések ezt 400 óra/naptári évre kiegészíthetik. Az orvosi és ápolói hiányszakmák területén még ez az órakeret sem elegendő az ügyeleti szolgálatok ellátására. Az ügyelet és a készenlét biztosítása csakis a törvényes mértéken felüli óraszámban teljesíthető.
Így működik ez a szolnoki Hetényi Géza Kórházban is. Ez a probléma a kórház három osztályát is érinti, nevezetesen, a baleseti sebészetet, az intenzív és gyermekosztályt. A 400 órás túlórakeretet az ügyeletet ellátó orvosok már szeptember végére kimerítették. Eddig a kórházi költségvetés tartalékkeretének terhére, az orvosokkal és az ápolókkal kötött megállapodás alapján látták el az ügyeleti szolgálatot. A tartalékok mostanra kimerültek.
A megyei tiszti főorvos a rendkívüli helyzet fennállására hivatkozott utasítással elrendelte a kórházi ügyelet továbbfolytatását. A kórházban kialakult helyzet rendkívül feszült és nyugtalanító.
A felvázolt probléma kapcsán kérdezem az államtitkár urat, a Szolnokon kialakult rendkívüli munkavégzési keret túllépése az ország más kórházaiban jellemző-e. Az állampolgárok betegellátásához való alkotmányos jogát mennyiben sérti a túlterhelt orvosok és ápolók betegellátó tevékenysége? Amennyiben a probléma nem egyedi, a szaktárca milyen megoldást lát a helyzet rendezésére? Az orvosi hiányszakmák mielőbbi megszüntetésére milyen tervek vannak?
Várom az államtitkár úr válaszát. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem