DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Teljes szövegű keresés

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY egészségügyi, szociális és családügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Tíz esztendeje hurcoljuk magunkkal az egészségügyi ügyelet és készenlét szabályozásának problémáit, a torz gyakorlatot, azt, hogy a munkajog sajnos nem képes választ adni az orvoslás sajátos követelményeiből fakadó igényekre. Hozzáteszem, hogy ezen az elmúlt négy esztendőben a polgári kormány sem változtatott.
Újabb gond volt 2001-ben, hogy egy európai uniós jogharmonizációs feladat kapcsán a munkaidő-számítás szabályait módosítani kellett, a munkaidő mértékébe a rendes és rendkívüli munkavégzés időtartamát be kell számítani, és ebből adódik az a feszültség, amit ön is említ és ami nem egyedi jellegű, hogy a szolnoki kórházban egy rendkívüli munkavégzési keretet túl kellett lépni. Ez bizony máshol is előfordul.
Az más kérdés, hogy mennyire tudták megoldani Szolnokon azt a követelményt, hogy racionálisan szervezzék meg az ügyeleti rendszert, például műszak szervezésével. Ez egyébként egy nagy probléma, és finanszírozási probléma is.
Egyetértek önnel abban, hogy akkor, amikor ezt a kérdést megoldjuk, rendezzük, akkor biztosítani szükséges a beteg jogát, ha úgy tetszik, a pihent orvoshoz, a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez. Ezért dolgozunk egy olyan jogszabályon, amely az orvosok, az egészségügyi dolgozók jogállását szabályozza. Ez része az egészségügyi ágazat reformjának, és ezzel egyidejűleg azt a helytelen gyakorlatot is szeretnénk megszüntetni, hogy az orvosok a munkajogi korlátokat kijátszva, vállalkozóként, a főállásoktól eltérő kórházban vállalnak ügyeletet.
Tehát az egészségügyi dolgozók jogállásáról szóló törvényben tudjuk ezt a kérdést szabályozni. Készül a koncepció, szívesen vesszük, ha a képviselő úr is részt vesz ebben a munkában, hiszen a koncepciót december végéig szeretnénk elkészíteni.
Köszönöm. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem