DR. NÉMETH IMRE

Teljes szövegű keresés

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban, a termelés és a feldolgozás kettéválása az egész mezőgazdaságra rányomja a bélyegét. A termelők jelentős mértékben kiszolgáltatottá váltak, és ez akadályozza a méltányos jövedelmük megszerzésének lehetőségét. Ez jelenleg óriási kockázat a mezőgazdasági ágazatban.
A Medgyessy-kormány alkotott egy rendeletet, amelynek értelmében a termelői csoportokat, a termelői szervezeteket külön definiáltuk annak érdekében, hogy korrektül támogatni lehessen, és a támogatások ténylegesen célba érjenek.
Mit kívánunk tenni az idei esztendőben? - kérdezte a képviselő úr. A termelői csoportok támogatására - és itt nemcsak a szőlő- és borágazatban a pinceszövetkezetekre gondolok, hanem a kertészeti ágazatban a zöldség- és gyümölcsfeldolgozásra és a tejszövetkezetekre is, és folytathatnám a sort, hiszen több ágazatot érint ez a kérdés -, ezen integrációs szervezetek megalakulásához és működéséhez vissza nem térítendő tőkejuttatást kívánunk adni. Az európai uniós jogszabályoknak megfelelően öt éven keresztül kívánjuk ezt biztosítani, degresszív formában.
Ezen túl a beruházásaikhoz, hiszen infrastruktúra nélkül nem sokat tudnak tenni ezek a szervezetek, jelentős támogatást kívánunk biztosítani. Az idei évben a költségvetésben jóváhagyott másfél milliárd forint helyett a következő évben több, mint hárommilliárd forintot kívánunk fordítani erre a célra. Ez azt mutatja, hogy igazán célunk ezen szervezetek talpra állítása. Azt is szeretném elmondani, hogy nem kívánjuk ezt a pénzt szétszórni, hanem szakmai alapon, tájkörzetenként kívánjuk kiválasztani azon szervezeteket, amelyeket támogatni kívánunk azon célok megvalósítása érdekében, amit a képviselő úr is kérdezett.
Köszönöm a lehetőséget. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem