PETTKÓ ANDRÁS

Teljes szövegű keresés

PETTKÓ ANDRÁS
PETTKÓ ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Napirend utáni felszólalásomat az előző héten szerettem volna elmondani, de egy technikai hiba miatt erre csak most kerül sor.
Tisztelt Képviselőtársaim! Napirend utáni felszólalásomnak az "Égen-földön Gy. Németh, avagy mibe került a fővárosi plakátrengeteg?" címet adtam, és különösen Kovács László képviselőtársamnak, a Magyar Szocialista Párt elnökének figyelmébe ajánlom.
Lezajlottak az önkormányzati választások, és a második helyen végzett Schmitt Pál - korábbi ígéretéhez híven - nyilvánosságra hozta saját kampányának költségeit. A napilapokból és híradásokból megtudhattuk, hogy a függetlenként induló főpolgármester-jelölt csaknem 100 millió forintot, pontosabban 96,8 millió forintot fordított a kampányára. Éppen annyit, amennyi bevételhez jutott szponzoraitól, felajánlásokból, marketingakciókból. Magyarán: azt költötte el, amit a támogatóitól kapott.
Három országos napilap korrekt módon ismertette a sajtótájékoztatón elhangzottakat. A Magyar Hírlap azonban olyan információkkal egészítette ki a tudósítást, amelyek újabb kérdéseket vetnek fel. Úgy vélem, nem haszontalan a cikk rövid elemzése. Főcím: "Csaknem százmilliót kampányolt el Schmitt" - lényegében igaz. Mégis jó érzékelhető a negatív tónus: elkampányolta. Mintha az ablakon dobta volna ki, ráadásul a mi pénzünket. Pedig tudjuk, azt költötte el, amit kapott.
Még beszédesebb a ketté osztott alcím: "A győztes Demszkynek 60 millió kortespénz is elég volt - Gy. Németh Erzsébet nagyjából 30 milliót költött". A tónus itt is hasonló: a győztesnek a 100 milliónak alig több mint fele is elég volt a sikerhez, tehát minek költött annyit Schmitt. Az maradjon a lapszerkesztők gondja, hogy mit jelent, ráadásul az alcímben a "nagyjából 30 millió", miként az is, hogy bevallották: Gy. Németh Erzsébetet lapzártáig nem sikerült elérniük, így beérték kampányfőnökének választások előtti nyilatkozatával, miszerint várhatóan 30 milliót költenek a kampányra.
Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Talán elhinnénk a lapnak, hogy Schmitt 100, Demszky 60, Gy. Németh 30 milliót költött. Elhinnénk, ha mondjuk, a Holdon élnénk. De pártelnök úr, önnel együtt mi is itt, Budapesten élünk, és azt láttuk, hogy minden főút és köztér, minden híd, a bevezető autópályák, a buszok és a villamosok oldala a szocialisták plakátjaival volt tele. Önnel együtt hármasban, kettesben, szólóban, égen-földön csak az MSZP volt látható. Azt láttuk, hogy tizenöt Gy. Németh után jön egy Demszky, harminc után egy Schmitt. A gyerekek hangosan számolták a villamoson, hogy a Margit hídon hány MSZP-s plakátot lóbál a szél.
Pártelnök úr, amennyiben ön is itt él és nyitott szemmel jár, aligha cáfolhatja az elmondottakat. Ezért megkérdezem: hogy lehet az, hogy a látott valóságnak szöges ellentéte az olvasott információ? Hogy költheti a legkevesebbet az a párt, amely anyagainak a mennyisége több tízszerese a másik kettőnek? Megértem, ha nem akar a baloldali-liberális lap szerkesztési elveivel vitába szállni. Ám akkor mint a párt elnöke, arra adjon választ, mennyit költött az MSZP a fővárosi kampányára. Remélem, hogy az üvegzsebprogramot meghirdető kormány nagyobbik pártja hű marad e program szlogenjéhez, és nem titkolja el a valóságot a választópolgárok elől.
Köszönöm, hogy meghallgattak.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem