KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF
KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Az agrárvállalkozásokra általánosságban jellemző a tőkeszegénység, a mezőgazdasági kis- és középvállalkozásokra hatványozottan igaz. Ezen az áldatlan helyzeten változtatott a polgári kormány a 317/2001-es kormányrendelettel.
(24.00)
A hitel és hitelkamat-támogatás a mezőgazdaság alapvető termelőeszközére, a termőföld vásárlására is vonatkozott, a termőföldtulajdon 100 hektárig történő növelését szolgáló hitelösszegre 100 százalékig, a 100 és 300 hektár hitelösszegre 50 százalékig. A 2001. évi kormányrendelet ugyan nem került módosításra, csupán a gyakorlatban lett ellehetetlenítve. Nézzük az elmondottakat egy olyan, választókörzetemben megtörtént, konkrét eset kapcsán, amely sajnos tipikusnak mondható!
A mi emberünk 6 hektár szántóföld megvásárlása végett folyamodott 1,2 millió forint hitelért a Magyar Fejlesztési Bankhoz. Mire az MFB képviseletében eljáró Konzumbankkal október 3-án a kölcsönszerződés létrejött, a bank feltételeinek teljesítéséhez kifizetett ügyvédi díjakra, közjegyzői díjakra, biztosítási díjakra a leendő hitel mintegy ötöde felhasználásra került, a háromhavi munkaidő-ráfordítást nem is számolva. Ráadásul, mindezek után a bank az aláírt érvényes szerződéstől mondvacsinált indokkal visszalépett.
A mi emberünk elment a végsőkig, megpróbálta a lehetetlent. A bank összes feltételét teljesítette. Igazolta, hogy nincs köztartozása, a fedezetként lekötött vagyontárgyak vonatkozásában peres eljárás nem folyik ellene. Biztosítást kellett kötnie a fedezetül szolgáló vagyontárgyakra. Engedményező nyilatkozatot adott az esetleges kártérítési összegeknek az MFB felé mint kedvezményezett felé történő folyósításáról. A bankszámlái terhelési jogát átadta az MFB-nek. Tízéves üzleti tervet készíttetett. Természetesen a kölcsönből vásárlandó 6 hektár földre is jelzálogot adott a banknak. A felnőtt, önálló gyermekei tulajdonában lévő földekre szintén jelzálogot kapott a bank. Mint majd látjuk, a banknak ez sem volt elég, pedig a bank számára ezek után már csupán annyi kockázat maradt, ha esetleg jogutód nélkül megszűnik a Magyar Köztársaság. Mint tudjuk, ez sem kockázati tényező, hiszen ötszáz év óta jogutód mindig jelentkezett.
Mint említettem, a kölcsönszerződés folyó év október 3-án megköttetett emberünk és az MFB képviseletében eljáró Konzumbank között, és négy egész napon át, október 7-éig érvényben volt. Október 7-én a bank, saját belső utasítására hivatkozva újabb kiegészítést kért a már élő szerződéshez. Ez az újabb kiegészítés a sokadik fedezetként lekötött felnőtt, nem a családi gazdaságba tartozó gyermekeknek az ingatlantulajdonára vonatkozott. Azt kérte a bank, hogy a szülők haszonélvezeti jogát vegyék le a tulajdonról. Azt a haszonélvezeti és használati jogot kellene megszüntetni, ami miatt az ingatlanok a bank látókörébe kerültek, hiszen előzőleg a hitelkérelmező a saját tulajdonú ingatlanjait és ingóságait már a bank rendelkezésére bocsátotta. Emberünk még ezt a kérést is teljesítené, de ennek az átíratása újabb 200 ezer forintba kerülne, és ezzel a hitelösszeg feléhez közelítene a vétel előtti ráfordítás, továbbá nem lehet tudni, milyen új feltételt talál ki a bank az érvényben lévő szerződés halasztására.
Ezek után csak azt nem érti emberünk, hogy ha 1,2 millió forintos hitel körül ekkora a hercehurca, hogyan adhatott hat évvel ezelőtt az MFB vagyonkezelő cége több mint 200 millió forintot jobbára értéktelen szállodai eszközökért. Hírlik, így került a bank közvetett tulajdonába a "Vöröskatonák" címet viselő rézkarc, egy MSZMP feliratú fémbeütő, 802 kádelő és 7 vécécsésze. Úgy látszik, az MFB-nél a vécécsészének nagyobb a bonitása, mint a termőföldnek. Ezért sem kaphatott emberünk bankhitelt termőföldvásárlásra.
Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem