DR. MÁTRAI MÁRTA

Teljes szövegű keresés

DR. MÁTRAI MÁRTA
DR. MÁTRAI MÁRTA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Egyetértek az MSZP vezérszónokának, Göndör Istvánnak azon mondatával, amikor is azt mondta a képviselő úr, hogy kevés az idejük. Ez azonban nem ok arra, képviselő úr, hogy egy ilyen költségvetést, egy ilyen zavaros költségvetést tegyenek le az Országgyűlés asztalára, amely tulajdonképpen az országépítés folytatása helyett a leépítés programját irányozta elő.
Azt gondolom, hogy rendkívül drámai a helyzet, hölgyeim és uraim, és ha csak a családtámogatási rendszerre tekintünk ki, akkor elmondhatjuk azt, hogy ennek a továbbfejlesztése elmaradt. Nem található meg a költségvetésben sem a gyermekek után járó adókedvezmény, sem pedig a gyed felső határát nem emelték. Sem a gyes, sem a gyermeknevelési támogatás korszerűsítése nem történt meg, amely a választási kampány idején elég nagy hangsúlyt kapott. Törölték a költségvetésből a családpolitikai programok előirányzatát. Szerintem világos a beszéd: sem a családok, sem a civil szervezetek, sem az egyházak nem fontosak a szocialista kormánynak.
Nem kell ezen csodálkozni, hiszen nem más a helyzet a nyugdíjasokkal kapcsolatban sem, ugyanis csak addig voltak fontosak, amíg a választások hónapjait éltük. Ígértek méltó időskort, ígértek 13. havi nyugdíjat; ezzel szemben pedig kapnak a nyugdíjasok egy 53. hetit, tehát tulajdonképpen egy hetet, és ez az egy hét a mi számításaink szerint négyszer kevesebb, mint amit önök ígértek nekik.
Lehet egy új szlogent is tulajdonképpen közzétenni, ami az új szocialista jelszó is lehet, hogy kevesebbet az időskorúaknak. Ugyanezt tették 1994 és '98 között, amikor mintegy 12 százalékkal csökkentették az időskorúak nyugdíját, és ezzel átlagosan mindegy 200 ezer forinttal rövidítették meg őket. Megkérdezem, képviselő úr: melyik fejezetben található meg az a rész, amikor ezt vissza kívánják adni a nyugdíjasoknak? Hol van az önök által meghirdetett üvegzsebprogram? Mert legalábbis ebből a költségvetésből nem tűnik ki!
Köszönöm a szót. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem