DR. CSEHÁK JUDIT

Teljes szövegű keresés

DR. CSEHÁK JUDIT
DR. CSEHÁK JUDIT egészségügyi, szociális és családügyi miniszter: Elnök úr, köszönöm, hogy figyelmeztette a képviselő asszonyt az eltérésre. Természetesen tisztában vagyok a helyzettel, így a kiegészítő kérdésekre is pontosan tudok válaszolni, szemben a képviselő asszonnyal, aki ha figyelt volna a tájékoztatásokra, akkor nem tett volna fel álkérdéseket.
Tehát, tisztelt elnök úr, tisztelt Ház, tisztelt képviselő asszony, magam rendkívül fájlalom, hogy úgy látszik, a Fidesz stílusa ragadós, és a képviselőnők sem tudják kivonni magukat az alól, hogy valótlanságokat rossz stílusban állítsanak. Ezért nagyon csendesen, nagyon halkan vissza kell utasítanom azokat a valótlanságokat, azokat a vádakat és azokat a kemény szavakat, amelyekkel e tárgykörben éppen ön a Medgyessy-kormányt illette. (Taps az MSZP padsoraiból.)
Azt kérdezi, hogy szemébe tudunk-e nézni az embereknek. Én igen, és mi igen! Én meg azt kérdezem vissza, hogy vajon önök elgondolkodtak-e egy pillanatig azon, hogy önök felelősek, hogy megszüntették két évvel ezelőtt ezt a formát, önök a felelősek azért, hogy 800 ezer ember kellett hogy egyszerre beadja a kérelmét, önök a felelősek azért, hogy segélyezést léptettek életbe, Harrach Péter miniszter úr diszkrecionális jogkörévé tették a segélyek osztogatását, önök a felelősök azért, hogy ebből a segélykeretből az utolsó fillérig minden elfogyott mire mi kormányra léptünk, és önök a felelősek, hogy otthagytak nekem 40 ezer segélykérelmet, sok ezret felbontatlanul, és a méltányossági nyugdíjemelés visszaállítása mellett még erre is fedezetet kellett teremteni.
Tehát nyugodt szívvel állítom, hogy vállaljuk a felelősséget, jó döntésnek tartjuk, amit mi hoztunk, és nem csaptuk be a nyugdíjasokat. Ugyanis feldolgoztuk, beiktattuk mind a több mint 700 ezer kérelmet. Nem számoltunk semmilyen önkormányzati hatással, hiszen írásbeli utasításom van a szervezeteknél, hogy a beérkezés sorrendjében kell a válaszokat is kiküldeni. Ennek megfelelően itt a kimutatás, amelyet a képviselő asszonynak szívesen átnyújtok majd. Október 10-ig 100 ezer kérelmet válaszoltunk meg, ebből 70 ezret teljesítettünk, és másik 30 ezret nem a források hiánya miatt, hanem azért utasítottunk el, mert nem feleltek meg a feltételeknek. Ebben az évben további 150 ezerre fogunk tudni válaszolni. Nem kell új igényt beadni, a jövő évi költségvetésben van fedezet a többi teljesítésére is, és az első negyedévben minden benyújtott kérelemre válaszolni fogunk.
Én tehát azt ajánlom önnek és az ön frakciójának, a következő ilyen kérdés feltétele előtt gondolkozzanak el kicsit azon, hogy van-e önökben felelősségtudat, van-e önöknek felelősségérzetük (Moraj a Fidesz padsoraiból.), és be akarják-e vonni újra ezeket az alacsony jövedelmű, szerencsétlen embereket a politikai vitákba azzal, hogy bizonytalanságot ébresztenek (Folyamatos zaj a Fidesz padsoraiból. - Bernáth Ildikó: Ülj már le!), bár erre semmi szükség.
Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem