DR. LÁSZLÓ CSABA

Teljes szövegű keresés

DR. LÁSZLÓ CSABA
DR. LÁSZLÓ CSABA pénzügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Sajnos, nem áll módomban cáfolni azokat az állításokat, amelyeket az interpelláció tartalmaz. Valóban az előző kormány utolsó heteinek, azt gondolom, egyik legszomorúbb fejezete volt az, amiről ön beszélt.
Érdemes felidézni 1998-at - én akkor helyettes államtitkár voltam a Pénzügyminisztériumban -, amikor a második forduló után világos utasítást kapott minden köztisztviselő az egész kormányzatban és a Pénzügyminisztériumban, hogy az új kormány mozgásterét lényegesen befolyásoló döntések nem születhetnek, és erre mindenki nagyon figyeljen. Azt gondolom, akkor ennek megfelelően járt el az akkori kormány, és az átadás-átvétel kapcsán, azt hiszem, nem is volt e tekintetben kritika tárgya az azt megelőző kormány viselkedése.
Ehhez képest nem a köztisztviselők, hanem maga a kormány hozott olyan döntéseket, amelyek jelentősen befolyásolták az új kormány költségvetési mozgásterét, és több tekintetben nem feleltek meg jogszabályoknak, belső eljárási rendeknek. Ezek mind olyan kezességvállalások - és ezt nyugodtan állíthatom -, amelyek piaci alapon gyakorlatilag egyetlen fillér hitelt nem kaptak volna a bankoktól. Az államháztartási törvény hatályos szövege már jelenleg is tiltja, hogy olyan kezességvállalásokra kerüljön sor, ahol nyilvánvalóan beváltásra kerül a későbbiekben a kezességvállalás. Ez semmiképpen nem elfogadható. Ezekben az ügyekben a hitelfelvevő nem volt hitelképes. Több olyan cég is van ezek között, amelyek éppen bejegyzés alatt álltak, tehát legalábbis nehezen lehetne megítélni, mennyiben tudnának fedezetet nyújtani egy ilyen hitelfelvétel visszafizetésére.
Teljesen természetes, és világosan látszott azokból a határozatokból, hogy költségvetésből lett volna a fedezete ezeknek a hitelfelvételeknek megteremtve. Magyarul: a 2003., illetve a későbbi évek költségvetésében kellett volna ezt az összeget az adófizetőknek kifizetniük. Egyszerűen arról volt szó, hogy még búcsúzóul, a jövő évi költségvetés terhére próbált meg kötelezettséget vállalni az előző kormány.
A Pénzügyminisztériumban e tekintetben lefolyt egy belső vizsgálat. Ez egyébként már jelenleg nyilvános, és a Pénzügyminisztérium honlapján megtekinthető. Ebből kiderül, hogy például az előző pénzügyminiszter úr a hatályos belső eljárási rend számtalan pontját megsértette. Azok az ellenjegyzések hiányoznak a dokumentumokról, amelyek ilyenkor szükségesek. Szinte az utolsó órákban kerültek megkötésre ezek a kezességvállalási szerződések, valóban egy külső ügyvédi iroda által, amelyet ön említett, nem pedig úgy, hogy a Pénzügyminisztérium illetékes főosztályai gondozták volna ezeket a dokumentumokat.
Pontosan emiatt kénytelenek vagyunk a 2003. évi költségvetési törvényjavaslatban azt javasolni, hogy ezeknek a hiteleknek az átvállalására kerüljön sor. Pontosan ezért javasoljuk azt az államháztartási törvény módosításában, hogy ne kerülhessen sor a későbbiekben olyan kezességvállalásra, ahol nyilvánvalóan csak a költségvetési keretek megkerülése a feladat, illetve a költségvetési keretek megkerülése a cél.
A két kérdésre ezért röviden annyit tudok válaszolni, hogy ezek a kezességvállalások mind a költségvetést, az adófizetőket terhelték volna. Jelenleg a Gyermek-, Ifúsági és Sportminisztériummal dolgozunk azon, hogy csak a szakmailag indokolt beruházások menjenek tovább, a többinél pedig a költségvetés tehervállalására ne kerüljön sor.
Köszönöm, képviselő úr. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem