DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS

Teljes szövegű keresés

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS
DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS igazságügyi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen, elnök úr. Miniszterelnök Úr! Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Országgyűlés! Ígérem, rövid leszek.
Az új növényfajták oltalmára létesült nemzetközi egyezmény, rövid nevén az UPOV-egyezmény 1961-ben jött létre azzal a céllal, hogy nemzetközi szinten biztosítsa azoknak a növényfajtáknak az oltalmát, amelyek kielégítik az egyezményben meghatározott oltalmazhatósági feltételeket.
(13.00)
Az egyezmény 1961. évi szövegének felülvizsgálatára három alkalommal, legutóbb 1991-ben került sor. Magyarország csatlakozási okmányát 1983. március 16-án helyezte letétbe az unió főtitkáránál. Ezt követően, 1983. április 16-án Magyarország vonatkozásában az egyezmény 1978. évi szövege lépett hatályba.
Az egyezmény szövegét az 1983. évi 14. törvényerejű rendelet hirdette ki. A tisztelt Országgyűlés megvitatta az erről hozott 56/2002. számú országgyűlési határozatot, és elsöprő többséggel döntött az UPOV-egyezmény 1991. évi felülvizsgált szövegéhez történő csatlakozásról. (Folyamatos zaj.) Az ezen országgyűlési határozatban adott felhatalmazás alapján kiállított csatlakozási okiratot 2002. december 1-jei hatállyal helyeztük letétbe az UPOV-egyezmény által létrehozott unió főtitkáránál. Ezzel hazánk 2003. január 1-jével az UPOV-egyezmény felülvizsgált szövegének részes államává válik.
Az 56/2002. számú országgyűlési határozat, figyelemmel a nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárásról szóló 1982. évi 27. törvényerejű rendeletre, szükségessé teszi az UPOV-egyezmény 1991. évi szövegének törvényben való kihirdetését. (Az elnök csenget.) Az előttünk fekvő javaslat ezt a célt szolgálja.
A javaslathoz szorosan kapcsolódik a találmányok szabadalmi oltalmáról szóló 1995. évi XXXIII. törvény módosítására irányuló T/769. számú törvényjavaslat, amelyet a tisztelt Országgyűlés 2002. október 24-ei ülésnapján fogadott el. Ez az elfogadott törvényjavaslat, amely 2003. január 1-jén lép hatályba, tartalmazza az egyezményhez való csatlakozás miatt szükségessé váló módosításokat. Kérem, hogy támogassák a javaslatot. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem