PETTKÓ ANDRÁS

Teljes szövegű keresés

PETTKÓ ANDRÁS
PETTKÓ ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Több tucat pedagógus - a bérelszámoló lapjával együtt - a következő problémával fordult hozzám. Az iskolák működésének egyik alapdokumentuma a tantárgyfelosztás. Általában a kötelező heti húsz tanítási óra nem pontosan jön ki, ezért vannak olyan pedagógusok, akiknek hetente két-három túlórájuk van. E túlórák elszámolása két módon történhet. Az egyik megoldásként havonta összesítve, külön adminisztrálva számolják el, mintha az nem rendszeresen egy tanéven keresztül tartana. A másik megoldásként a túlóra átalányként is kifizethető. Az átalány összegének megállapításához a tényleges tanítási napok számát veszik alapul, melyből kiszámítható az egy tanévre járó összeg. Ezt elosztják a tanítási hónapok számával, és megkapják azt az átlagos havi átalányösszeget, melyet minden hónapban mint rendszeres járandóságot, számfejt a területi államháztartási hivatal. Az augusztusig használt számfejtő program ezt tudta kezelni, nem volt belőle probléma. Augusztustól, ha valaki hiányzott egy adott hónapban, akkor a területi államháztartási hivatal minden egyes bérelemből - garantált illetménypótlékok, átalány - levonja a hiányzó napokra eső részt, majd a hiányzás jellegének megfelelően térítményként fizeti ki az arra eső járandóságot.
A munka törvénykönyve 151. §-a alapján távolléti díj jár az állami ünnepekre is. A távolléti díj megállapításának szabályát a 151/A. § szabályozza, mely szerint ha egy munkavállalónak az előző évben száznál több elrendelt túlórája volt, akkor a garantált illetménye, valamint a pótlékai időarányos része mellett 5 százalék kiegészítő pótlék jár. Ha száznál kevesebb volt az elrendelt túlóra, akkor a kiegészítő pótlék mértéke 3 százalék. Így tehát a hiányzás miatti levonásoknál az átalányból is levonják az időarányos részt, de térítményként ennél csak kevesebbet kap a dolgozó. Így fordulhat elő, hogy egy közalkalmazott pedagógus, aki október 23-án (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) a parlament előtt ünnepli az ’56-os forradalom és szabadságharc évfordulóját és a köztársaság kikiáltását... (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem